105 години от смъртта на бледоликия вожд на европейската литература Карл Май

105 години от смъртта на бледоликия вожд на европейската литература Карл Май
Снимка: netinfo

Карл Фридрих Май е роден на 25 февруари 1842 г. в Хохенщайн-Ърнщал в Саксония, днешна Германия в бедно семейство като петото от общо 14 деца, девет от които умират в ранна детска възраст.

Детството и юношеството му са белязани от бедност – временно губи зрението си заради недохранване и на няколко пъти влиза в затвора за общо повече от седем години заради кражби.

След като излиза от затвора през 1874 г. започва да работи в Дрезден като журналист, като същевременно изпраща свои разкази до различни списания.

През 1880 г. се жени за Ема Полмер и, без да имат деца, се развеждат през 1903 г. След това се жени повторно за по-младата от него с 20 години вдовица Клара Плоен.

Въпреки че описва в книгите си Америка и Ориента, едва през 1899-1900 г. Май пътува из Ориента, Китай, Цейлон и Суматра, а през 1908 г. посещава и САЩ. Умира на 30 март 1912 г. в Радебойл, след като предишната година е изкарал тежка пневмония.

Карл Май става известен като автор на десетки романи за индианци, като най-известните му герои са "Винету" и "Поразяващата ръка" (Олд Шетърхенд). Романите му са преведени на над 30 езика и са издадени в над 200 млн. тираж из цяла Европа.

Започва да пише още докато е в затвора, но първият му роман "Олд Файерхенд" е публикуван през 1875 г. Към 90-те години на 19 век Май вече се е превърнал в световноизвестен автор на приключенски романи и в най-популярния писател в жанра в Германия.

След 1875 г. Май пише общо 70 книги (романи, разкази и стихове), най-известните от които "Винету", "Съкровището в сребърното езеро", "Завещанието на инката", "Черният мустанг", "Край Рио де ла Плата", "Олд Шетърхенд", "През пустинята", "Синът на ловеца на мечки", "Жълтоликият" и др. Освен Винету и Олд Шетърхенд, други известни герои на Карл Май са Кара Бен Немзи и Хаджи Халеф Омар, действието с които се развива в Ориента и Близкия изток.

Снимка: netinfo

Май е писал и истории, базирани в Германия, Китай и Южна Африка.

Много от произведенията му са филмирани, адаптирани за сцена и за радиопиеси, а също и пресъздадени в комикси. Сред по-известните филми и телевизионни поредици са "Съкровището от Сребърното езеро" (1962 г.), "Винету" I, II и III (1963-65 г.), "Олд Шетърхенд" (1965 г.), "Кара бен Немзи" (1973-75 г.) и "Моят приятел Винету" (1980 г.).

Любопитен е фактът, че по време на Втората Световна война "Винету" е отпечатан в 300 000 екземпляра, които са раздадени на германските войници.

Снимка: netinfo

Умира на 30 март 1912 година, точно преди 105 години.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти