Създадено за Milka

Щастливото детство започва с нежност

a
Снимка: iStock/Getty Images

Новороденият човек отваря очи за първи път и светлината около него е началото на живот, който за някои се оказва нелек и изпълнен с препятствия. Да, трудностите имат своя смисъл. Те каляват характера и ни учат да сме силни и издръжливи. Но малкото дете има най-вече нужда от подкрепа, за да види разликата между доброто и злото, да създаде устойчива ценностна система, да култивира в себе си устрем, постоянство, твърдост и най-важното – да почувства ласката на любовта. Тази подкрепа идва от семейството, от обществото… и от нежността.

Иска ни се да вярваме, че не сме забравили какво е нежност, че всяко дете получава неограничено количество грижа и внимание от семейната среда, за да расте щастливо и да се чувства обичано, но реалностите са други, а изпитанията пред някои семейства са непосилни. Какво се прави за децата в България, които живеят в риск от бедност и социално изключване, питаме Мариана Тасева, представител на фондация „За нашите деца“.

a
Снимка: Личен архив

Мариана Тасева е зам. изпълнителен директор във фондацията и споделя за себе си:

„Аз съм щастлива съпруга, майка и баба и съм горда с всяко едно от тези специални признания. За всички останали съм професионалист, готов да раздава знание и опит на всеки, който иска да се учи и развива. Смятам, че децата са най-ценната и хубавата част от човечеството. Когато се оглеждаме в очите им, виждаме оценката на своите постъпки и успехи.“

Колко и какви деца в неравностойно положение в България са получили помощ от фондация „За нашите деца“ през миналата година?

През 2021 г. помогнахме на 2 187 деца и семейства чрез двата си Комплекса за ранно детско развитие в София и Пловдив, чиито фокус са деца на възраст от 0 до 7 г.

С децата и семействата фондация „За нашите деца“ работи с екип от различни специалисти, които прилагат холистично-интегриран подход за справяне с различни проблеми в ранното детско развитие и запазването на семейството. Нашите програми са насочени към предотвратяване на раздялата на новородени и техните семейства; ранна детска интервенция; ранно детско развитие; семейна подкрепа за сигурна грижа и превенция на риска; първична превенция за предотвратяване на насилието; обучение на кандидат-осиновителни семейства; комплексна подкрепа за включване в социалната и образователната система; подкрепа за приемна грижа.

Всички тези програми изискват участието на различни специалисти, които фондацията осигурява при работата с децата и семействата, при нас работят – специалисти в ранната детска интервенция, ранното детско развитие, детски психолози, логопеди, рехабилитатори, социални работници, семейни консултанти. Ние работим много активно и с редица учебни заведения в двете области, както и с родилните отделения на 8 болници.

Какво е усещането да носиш повече спокойствие, усмивки и нежност в живота на деца, които не познаваш лично?

Няма значение дали познаваш детето или не, това е чудото, което носи животът.

Тези крехки създания са толкова чисти и любящи, искрени и непресторени, че единственото чувство, което предизвикват, е щастие и благодарност. За нас специалистите, които ежедневно се сблъскваме с най-малките дечица с трудности в развитието, е мисия да работим за тяхното щастие и развитието на пълния им потенциал. Защото в най-ранната детска възраст се „програмира“ бъдещото здраве, способности, емоции и поведение... От 0 до 3 г. е най-динамичният период от човешкия живот, в който тялото се променя най-интензивно, мозъкът е с най-висока степен на пластичност и въздействията на околната среда оставят най-трайни и дълбоки следи.

Първите 1000 дни са най-значимият период от човешкия живот, в който се формира архитектурата на мозъка, която предопределя до голяма степен живота на детето като възрастен - физическото и психическото му здраве, способността му да учи, да изкарва прехраната си, да осигури своето щастие, да даде своя принос към обществото. Липсата на адекватна и пълноценна грижа в първите 1000 дни от раждането на детето е с необратими последици и води до редица социални и икономически дефицити за самото дете и за обществото като цяло.

Лесно ранима ли е детската душа?

През първите 3 години от живота се развива емоционалната привързаност. А това зависи и от семейната среда. За детето е от първостепенно значение да расте в среда, пълна с доверие и любов. Родителите помагат на детето да се чувства ценно. Всяко дете има нужда от специално внимание – време, което да прекарва със значим за него човек (възрастен) и да бъде единствен обект на вниманието му, за да живее в среда, в която се чувства обичано като отделна личност. В тази връзка раните, които нанасяме на децата, остават за цял живот.

Дарявайки нежност и грижа, ние получаваме нежност и удовлетворение. Като че ли така сме устроени хората, а новата кампания на шоколади Мilka има за цел да умножи тази нежност и да я сподели с всички. С последните си активности марката подкрепя с финансови средства дейността на фондация „За нашите деца“. Разкажете ни повече за това сътрудничество.

Нежността е сила, силата е в нежността. Това е посланието на новата кампания на Milka, която има за цел да инициира подкрепа в трудни моменти, да замени тъгата с усмивки и да поощри всеки, озовал се в предизвикателна или трудна ситуация. Справяме се по-успешно заедно и само заедно можем да станем проводник на онова чувство на щастие и надежда, от което имаме нужда като общество.

a
Снимка: Mondelez International

Чрез закупуване на продукти Milka за минимум 4 лв. в периода от 1.02 до 20.03. и след направена успешна регистрация, ще можеш да гласуваш за една от каузите, които Milka подкрепя. Повече за кампанията: https://www.game.milka.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти