Прегръщайте се повече: какви са ползите от гушкането за здравето ни?

любов връзка двойка
Снимка: iStock

В края на тежък ден най-хубавото, което можем да си представим, е как се прибираме у дома при любимия човек, а в прегръдката му забравяме за грижите и трудностите, които носим като товар със себе си.

Как е възможно доброто старо гушкане винаги да успява да ни накара да се почувстваме по-добре?

Ако не сте го правили отдавна, защото все не ви остава време, задължително отделете такова за това специално свързване един с друг. Защото няма чувство, сравнимо с топлината от прегръдката на любимия човек. Не само че прегръдките ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи, но и имат сериозни ползи за здравето. Така че ако се оплаквате от стрес, безсъние или предразположеност към болести, най-добро нещо, което можете да направите за емоционалното и физическото си здраве, е да отделите време за малко гушкане.

Как прегръдките успокояват ума, тялото и душата? 

прегръдка гушкане любов връзка двойка мъж жена
Снимка: iStock

Помага да се създадат стабилни отношения

Чували сте за хормона на гушкането, нали? Е, това е истинско нещо. „По-конкретно това, което се нарича хормон на гушкането или хормон на любовта, е окситоцин“, раказва пред “SheKnows” Стефани Викстром, съветник и основател на консултантски център в Питсбърг. Окситоцинът е невротрансмитер и хормон, а при докосване се отделя и ни кара да чувстваме любов и спокойствие. „Има много изследвания, които отбелязват, че наличието на здрави взаимоотношения допринася за по-дълъг живот“, казва Викстром. „Някои изследователи предполагат, че това може да има много общо с окситоцина и щастието, което ни кара да изпитваме.“ Така че не забравяйте да прегръщате по-често партньора си, за да обогатите вашите отношения.

Намалява риска от хронични заболявания

Забързаното ежедневие е причината за много хора да изпитват редовно хроничен стрес, което освобождава постоянен поток кортизол. „Когато нашите тела са подложени на хроничен стрес - независимо дали физически, емоционален или хранителен - за продължителни периоди от време, те стават мишена за хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания“, разяснява психологът д-р Джеф Налин. Едно от сигурните лекарства против стреса, казва той, е гушкането: „Доказано е, че гушкането отпуска тялото и понижава нивата на кортизола, спомагайки за намаляване на риска от развитие на хронично заболяване.“

есен двойка дневен връзка любов
Снимка: iStock

Намалява стреса

Тъй като гушкането намалява нивата на кортизола и повишава окситоцина, кръвното ви налягане и сърдечната честота естествено ще се понижат, което е ефективен начин за намаляване на тревожността, депресията и стреса.

Подобрява имунната система

Ефектът от гушкането за намаляването на стреса също би могъл да ви предпази от болести. „Когато сте щастливи, имунната ви система се укрепва и е по-малко вероятно да се разболеете или да се почувствате уморени“, казва д-р Никола Джорджевич пред “SheKnows”. Всъщност проучване, включващо 400 възрастни, установява, че прегръщането може да намали шансовете човек да се разболее, тъй като влияе върху имунната система. Колкото повече подкрепа и прегръдки получават участниците, толкова повече намаляват техните симптоми. Затова сменете витамин С за голяма прегръдка!

Помага при състояния на тревожност

Тъй като гушкането е толкова успокояващо, не е изненада, че помага за облекчаване на безпокойството и страховете. „Доказано е, че прегръдките помагат на хората да управляват социалните си страхове“, казва д-р Джеф Налин. „Особено ефективен е за хора, които страдат от социална тревожност, посттравматичен стрес и аутизъм. Отново това до голяма степен се дължи на окситоцина, мощния хормон, който е отговорен за изграждането на доверие и предизвикване на чувство на щастие.“

есен двойка дневен връзка любов
Снимка: iStock

Помага за добрия сън

Ако имате проблеми със заспиването, може би ви трябват няколко прегръдки. „Гушкането преди лягане ни помага да постигнем по-добър сън през нощта, защото поддържа хормоните окситоцин и кортизол на оптимално ниво“, казва д-р Налин. „Когато се гушкаме, стресът ни се стопява, което допринася за по-спокоен, освежаващ сън.“ Едно проучване от 2003 г. на изследователи от Института по психиатрия „Макс Планк“ установява, че окситоцинът насърчава съня в мозъка на мишки – при условия без стрес. Което за нас означава без повече работни мейли или караници преди лягане.

Помага за сексуалния живот и удовлетвореността от връзката

Гушкането също подобрява сексуалния ви живот. Едно проучване от Университета в Торонто установява, че гушкането повишава както сексуалното желание, така и удовлетворението от връзката. 

Още от Под завивките:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти