Създадено за Milka

Какво е ДНК-то на нежността?

Какво е ДНК-то на нежността?
Снимка: iStock/Getty Images

Вече можем да обясним човешките емоции чрез науката. Вероятно и най-чудатата магия, като нежността, има свое научно обяснение. Именно развитието на науката и подготовката на млади научни кадри могат да отведат всяка държава към онова жадувано бъдеще, в което замърсяването, конфликтите, невежеството и неразбирането са изместени от добре смазания механизъм на сплотеното общество и подкрепено от новите технологии и научни разработки. Как България подава ръка на младите си специалисти и ги подготвя за голямата игра на живота, в която именно науката е с водеща роля за просперитета и добруването на хората? Разговаряме с Алексей Христов от „Сдружение на олимпийските отбори по природни науки“ (СООПН), създадено по инициатива на две финдации – „Американска фондация за България“ и фондация „Америка за България“ през 2010 г.  

а
Снимка: Личен архив

„Сдружение на олимпийските отбори по природни науки“ включва ръководителите на отборите по астрономия, биология, информатика, математика, лингвистика, химия и физика, като подпомага ученици от средното образование в обучението им за участие в международни състезания и олимпиади чрез организирането на лабораторни занимания и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини, осигуряване на лектори, разработване на задачи и др.

Как се справят младите български учени, поставени в силно конкурентна международна среда? Разкажете ни за успехите на олимпийските отбори по природни науки.

Българските ученици се справят отлично в международни състезания по природни науки вече повече от 70 години. След създаването на Международната олимпиада по математика (МОМ), през 50-те години на миналия век, в което създаване участва и България, в нашата страна е организирана ефективна система за ранно откриване и развитие на талантливи и даровити ученици, които се подготвят методично за участие в международни състезания. Така се изгражда уникална и ефективна система, в която академични учени от университетите и БАН, заедно с ентусиазирани учители, подготвят ученици от средните училища и постигат забележителни резултати. България става и домакин-основател на някои от най-престижните международни олимпиади, като тази по Информатика, през 1989 г. и Международната олимпиада по лингвистика години по-късно (2003).

За успехите на българските олимпийци по природни науки може да се говори с часове. Имаме лауреати на международни олимпиади – абсолютни първенци, в състезание, в което участват отбори от 80-100 държави от цял свят, с повече от 500 участници.

И това не са просто единични случаи. Има такива примери, както от 80-те години на двадесети век, така и от последните две десетилетия. А най-просто, за илюстрация можем да кажем, че всяка година, след усилена целогодишна подготовка и много строг подбор, в олимпийските отбори по природни науки на България се състезават между петдесет и шестдесет ученика, които печелят за страната си между 60 и 80 медала. 

А пред какви предизвикателствата са изправени?  

През последните десетилетия, в които аз съм съпричастен към процеса на подготовка и участие на българските олимпийци, в международни състезания се сблъскахме с множество предизвикателства. Преди десет години например, нямаше добра лабораторна база за отборите по химия и биология, и тогава, заедно с нашият основен партньор – фондация „Америка за България“ (ФАБ) създадохме такива олимпийски лаборатории в СУ „Св. Климент Охридски“. Така представянето на практическите задачи, в които нашите ученици изоставаха, се подобри значително, а от там - цялостното представяне. Друго предизвикателство през годините винаги е било недофинансирането на подготовката и участието на олимпийските отбори в международните олимпиади. И то до голяма степен бе решено от дългогодишното ни сътрудничество с ФАБ, като постепенно се появиха и още спомоществователи.

a
Снимка: Личен архив

През последните три  години, основното предизвикателство, пред което беше изправено и цялото човечество, бе пандемията от COVID-19, която повлия значително и на календара на международните състезания по природни науки.

Какви са акцентите в обучението на отборите? На какво най-вече залага СООПН в процеса на подготовка преди състезание?

За всеки отбор е различно. Според дисциплината. Както стана дума по-горе, почти половината отбори имат теоритични и практически – лабораторни задачи. В рамките на поне два състезателни дни учениците трябва да решават задачи. Но за тези два дни, някои се подготвят с години. Нашето Сдружение не провежда самото обучение. Ние само подпомагаме процеса на подбор, подготовка и участие. Самата подготовка е целогодишна, с множество състезания, школи и обучения. За тях отговарят комисии, назначени от министъра на образованието и науката, като в самата подготовка участват между 5 и 15 академични учени, обучители и учители.

Рецептата за научни успехи е отдаденост, дисциплина, упоритост и много работа. А има ли място за нежност? В какво се изразява нежността по отношение на науката?

В живота винаги и навсякъде има място за нежност, и със сигурност така е и в науката.

Уникално изживяване е да видиш и чуеш, как някои от нашите гениални деца, младежи, разказват за своя досег с науката. Може да прочетете и усетите това от нашите интервюта с някои от тях на страницата ни olympicbg.org

Разбира се, нежността е нещо много интимно и индивидуално и всеки я изразява по различен начин.

Нежността, кооперативността и личното отношение са основни послания в новата кампания на марката шоколади Milka, като част от приходите от нея ще бъдат дарени за подпомагане на олимпийските отбори по природни науки. Как ще реализирате тази финансова подкрепа?

Както и всяка друга финансова подкрепа и тази ще инвестираме в развитието и подобряването на подготовката и участието на българските олимпийски отбори по природни науки. Ще подкрепим школи и обучения, за които все не достигат средства.

Можете ли да формулирате какво е ДНК-то на нежността?

Вяра, Надежда и Любов – трите християнски добродетели. Те за мен са в основата на нежността.

А можете ли да дадете Ваша формула за повече нежност и свързаност между хората?

Мирът и добротата, придружени с вкусен шоколад ще ни даде повече нежност и свързаност.

Milka вярва в каузата на „Сдружение на олимпийските отбори по природни науки“. Със своята нова кампания дават шанс и на вас да споделите нежността, като подкрепите тази или друга от кампанията на Milka.

a
Снимка: Mondelez International

Тазгодишната кампания на шоколадите Milka е продължение на апела на марката за повече споделена нежност, разбиране и свързаност. Различните мотивиращи послания, изписани върху опаковките на продуктите, ни напомнят да присъстваме в живота на хората до нас или около нас, независимо от трудността на момента. Подкрепа, разбиране, ангажираност и екипна игра – това са вкусовете на нежността на Milka, а всеки от нас може да стане част от отбора на задружните, знаещите и можещите като в периода от 01.02 до 20.03 закупи продукти Milka на минимална стойност 4 лв., регистрира касовите бележки на game.milka.bg и подкрепи каузата „Развитие на олимпийските отбори към СООПН“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти