Могат ли пробиотиците да са полезни при чести главоболия

Свикнали сме да мислим за пробиотиците като грижа за храносмилателната система. Взимаме ги, когато имаме проблеми с червата, страдаме от подуване или искаме да подобрим перисталтиката.

Отскоро ги приемаме и като задължителната „компания“ на антибиотиците, за да неутрализираме негативните ефекти на тези силни продукти, които могат да убият и добрите бактерии в нашия организъм, заедно с лошите.

Но когато се говори за главоболие? Сигурни сме, че никой от вас дори не си и помисля, че бактериите в червата може да имат нещо общо. Свикнали сме да се оплакваме на близките си за честите главоболия, да взимаме някое обезболяващо средство след като пристъпът вече е настъпил и да се молим наум да ни мине по-бързо.

главоболие
Снимка: iStock

Вместо това, дали не е време да обърнем внимание на целия си организъм и да се опитаме да предотвратим оплакванията?

Не си представяме, че може да има пряка връзка между червата и мозъка, но учените са открили постоянна комуникация между двата органа.

Можем да мислим за червата като „двигателя“ на тялото. Обработвайки храната, те ни предоставят ценно „гориво“, с което работи целия ни организъм и го правят с помощта на хиляди малки помощници като пробиотичните бактерии. Освен това те стимулират производството и на серотонин (хормонът на щастието), който пък има седативен ефект върху нервната система, което намалява усещането за болка.

Но когато здравето на чревната лигавица е нарушено заради стрес, прием на лекарства или други фактори, бактериите не могат да свършат работата си, някои от тях дори умират и в червата се появяват микропукнатини (т.нар. „пропускливо черво“). Така вредните и отпадни продукти от смляната храна не се отделят по естествен път, а навлизат в кръвообращението и стигат и до мозъка. 

главоболие
Снимка: iStock

Представете си как до главата ви не достига чистото „гориво“, което сте получавали преди, а такова с множество замърсители – токсини и други вредни вещества. А те могат да предизвикат различни болестни състояния, включително чести главоболия. Сякаш главата ви казва на червата „моля, почистете!“, но те не могат да реагират, а вие страдате. При хора, които вече имат установен проблем с червата (глутенова непоносимост, синдром на раздразненото дебело черво и др.) главоболието е сред честите съпътстващи оплаквания.

Ето защо при чести главоболия обърнете внимание на храносмилането си и помислете дали се храните здравословно. Диетата трябва да е богата на ферментирали храни (кисело мляко, кефир, а през зимата – кисело зеле) и да се намали до минимум захарта и бялото брашно, които разрушават полезните чревни бактерии. Ако често приемате силни лекарства, те също могат да се отразят на здравето на храносмилателната ви система.

главоболие
Снимка: iStock

Как да помогнем на организма си да направи пролетно почистване (а защо не и работеща система за почистване през цялата година), ако то не може да се справи само? Грижата за чревната лигавица чрез прием на специфични пробиотични комбинации с щамове, които могат ефективно да се заселят в червата и да „поправят“ дупките в тях, може значително да подобри вашия цялостен комфорт.

Лидери в тази сфера на проучване на учените на Institut Allergosan, които са разработили продукти като Омни-Биотик Мигра за по-добро състояние на чревната стена. Така може да се предотврати просмукването на токсини в кръвообращението и дискомфортът в главата може да намалее.

Пробиотиците могат да изместят вредните чревни бактерии, да спомогнат за намаляването отделянето на хормона на стреса кортизол и така допълнително да се облекчи общото състояние на организма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти