„Защо се държим като деца?“

конфликт
Снимка: iStock

Споровете никога не са ми били силната страна в интимните отношения.

Нямам никакъв проблем да се отстоявам сред приятели, непознати, на работа, на курса по креативно писане, в социалните мрежи, на спирката на тролея, даже понякога и сама под душа, когато не ме слуша и запръсква студена вода, вместо топла.

Не съм конфликтна личност, но в никакъв случай не бягам от честен разговор лице в лице. Даже някои мои приятели ме съветват да съм малко по-мека и дипломатична.

Дотук добре.

С партньора ми не се караме, ама никога и за нищо. Гордеем се с това, че сме ултравъзрастни по отношение на комуникацията ни, четем книги по въпроса. Даже веднъж, когато имах притеснение за връзката ни, веднага изкарах екселската таблица и нащрапах на колонки „Какво чувствам“, „Къде мисля, че е проблемът“ и „Предложения за решение“. Направо ме напушва смях, докато пиша това, но повярвайте ми, работи! Имахме един мегавъзрастен, рационален разговор и стигнахме до решение.

Дотук добре.

конфликт
Снимка: iStock

Но какво става в разгара на емоциите, когато нито аз, нито партньора ми имаме контрол върху чувствата си или ситуацията? Тотален пас.

Първата реакция, която имам, когато усещам, че се подава конфликт, е да си плюя на петите. Чувствам се като уплашено детенце, което се завърта с гръб и се прави, че нищо не му прави впечатление. Хващам се понякога да си мисля

„Ти к'во си мислиш, че ми пука ли? Ей, сега си събирам нещата и оставям всичко, което сме градили заедно. Няма и да ми мигне окото.“

Нищо не казвам и не правя, разбира се, гледам да се държа зряло. Но, бога ми, раницата ми е под мишница и една грешна дума и съм готова да изляза по домашни чехли навън. Мхм, много зряло.

За щастие, партньорът ми ме оставя на мира в такива моменти и ми дава пространство (и на себе си) да осмисля случилото се. В други връзки много ме е дразнел натиска да трябва всичко да се оправи на момента, иначе ще рухне.

Не, едно разклащане не може да бутне основите на здравите взаимоотношения.

конфликт
Снимка: iStock

И едва ли съм единственият човек, който мисли и действа по подобен начин. Остава все пак въпросът „Какво да правя в такива ситуации?“

Това е, което работи за мен: дай си пространство и време да разбереш защо се чувстваш по такъв начин. Ако можеш да намериш силите, върни се назад и се попитай на каква ситуация от миналото ти напомня сегашната.

Опитай се да разгледаш добре спомена, за да ти се избистри. От там с всичка сила хвани и издърпай чувството от миналото, и го постави до сегашното. Много е вероятно да си приличат до абсурдност.

Истината е, че сме деца в телата и умовете, и най-важното, опита на възрастни. Послушай детето в теб, но като добър родител, му помогни да види ситуацията отгоре и тогава да вземе решение.

Следващата стъпка е и двамата да работите в екип срещу проблема. Изслушай какво има да каже партньора ти и наблегнете на чувствата. Чуй и виж неговото вътрешно дете. Без обвинения и без изречения като „Аз мисля...“ или „Аз мисля, че ти...“. Те са голям капан и препъникамък на връзките. Когато разберете какво е това, което ви побърква, направете план за действие за следващия път. Но имайте предвид, че ще ви трябват няколко опита.

Не съм експерт, но този процес наистина ми помага. И всеки път ми дава отговора на въпроса „Защо се държим като деца?“. Защото дълбоко в себе си... сме. Но всичко свършва добре, когато се хванем сами за ръка, превържем ожулените колене и продължим да играем.

конфликт
Снимка: iStock

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти