Защо някои жени се чувстват депресирани след секс?

Защо някои жени се чувстват депресирани след секс?
Снимка: Thinkstock

Вярвате или не, но депресията и тъгата след секс са много често срещано явление и при двата пола. Ето защо следващият път, когато партньорът ви не е особено разговорлив след акта или пък самите вие се почувствате меланхолично, не се тревожете и не мислете, че нещо не е наред.

Всъщност това е не толкова рядко срещано състояние, което се нарича “меланхолия след секс” и се характеризира с чувство на необяснима тъга, която се появява веднага след половия акт.

Хората, които страдат от това състояние често изпитват силна тъга, страх или паника след акта, като тези симптоми могат да продължат до 1-2 часа.

Но защо това се случва? В основата на нещата стои хормонът пролактин. При дамите този хормон спомага за произвеждането на кърмата, но и мъжете го имат.

Тялото ти го произвежда по време на оргазъм, за да противодейства на допамина, хормонът, отговорен за сексуалната възбуда. Изследвания показват, че пролактинът е отговорен за това странно меланхолично чувство.

Но има и други причини за тъгата след секс. Той е въпрос на свързване между двама души. Допаминът ни кара да се чувстваме добре по време на акта, но след това навлиза реалността и ни връхлитат всички останали чувства.

Може би ни е страх от обвързване или имаме проблеми с партньора? Ако се чувстваме емоционално далечни един от друг, то едва ли ще се чувстваме много добре след физическото ни свързване.

Прочетете още:

Мъжете споделят: Какво прави една жена добра в леглото?

Бавно, мръсно и прекрасно - какво знаят великите за секса

Еволюция на мъжкия секс

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти