Защо лятото увеличава апетита за секс

лято секс
Снимка: Thinkstock

Какво е първото, което ви идва наум, когато чуете лято?

Море, плаж, сладолед…и лятна любов, разбира се.

Свикнали сме да асоциираме горещия сезон с флиртуването, но се оказва, че похотливото настроение през тези месеци си има научно обяснение.

Съществува психологическа зависимост между температурите и усещането за интимност. Затова и когато усещаме повече топлина, е по-вероятно да се чувстваме по-свързани с околните.

Д-р Джес О‘Райли, сексолог и водещ на подкаста Sex With Dr Jess, казва: „Дори когато държим топли напитки в ръце, това увеличава възприятието на социална близост.“ И обратното – при социална изолация чувстваме температурите по-ниски.

А тъй като асоциираме секса с близост, през лятото желанието ни се повишава в резултат на усещането за топлина и интимност.

Друга причина е слънчевата светлина, която увеличава нивата на серотонин, а това подобрява настроението и ни кара да се чувстваме по-енергични. Д-р О‘Райли добавя, че летните температури ни карат да усещаме по-голямо привличане заради по-изрязаните дрехи през лятото.

Клиничният психолог д-р Карла Мери Менли обаче отбелязва, че голото тяло е по-привлекателно през зимата. Това се дължи на факта, че голата кожа е рядкост през студените месеци, за разлика от лятото, когато късите панталони, рокли и бански се срещат често.

4-те секс закона, които жените признават в леглото

Проучване от 2013 г. сочи също, че теми, свързани със секс, са най-търсени в Google през юни и юли, както и през януари и февруари. Резултатите от изследване десетилетие по-рано показват, че пикът в сексуалната активност е както в първите два месеца от лятото, така и през декември. Учените обаче установили, че летните любовни истории по-често се свеждат до флирт, за разлика от зимата, когато се развиват отношения с предистория.

Друг фактор е по-голямата продължителност на деня през лятото и времето за почивка, когато се чувстваме по-малко стресирани и по-ориентирани към забавления. Така неврохимикалите, които отговарят за доброто ни настроение, се увеличават, когато сме отдадени на развлечения. Този процес е благоприятстван от времето, прекарано на слънчева светлина сред природата.

Никога не яжте тези храни след секс

През летните месеци имаме и желанието да ядем по-лека и здравословна храна, както и да спортуваме, което повишава либидото ни по естествен начин. Д-р О‘Рейли обяснява още, че физическите упражнения са един от най-ефективните начини за увеличаване на сексуалното желание и чувството на самоувереност.

80% от мъжете и 60% от жените, които тренират 2-3 пъти седмично, се чувстват по-секси, а спортуващите 4-5 пъти на седмица оценяват сексуалния си живот като по-добър от средностатистическия.

12 причини да правим секс всеки ден

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти