Защо хората изневеряваме?

изневяра
Снимка: iStock

Изневярата засяга всички, независимо от възрастта или социалната класа, и всеки има свое собствено определение. Но какво всъщност е тя? Какво прави изневярата на партньора ви, когато сте в (предполагаемо моногамна) връзка, изневяра?

Често срещано явление ли е изневярата?

Всички познаваме някой, който е изневерил на партньора си или обратното. Изневярата е често срещано, табуирано и необичайно явление. За съжаление няма надеждни статистически данни за изневярата, тъй като тя очевидно е тайна дейност.

Много хора не признават, че са изневерили на партньора си. Според някои проучвания в Европа, Канада и Съединените щати 20-30% от мъжете и 15-20% от жените са имали извънбрачни връзки. Почти всяка втора изневяра е станала с колега, най-често на парти в офиса в края на годината.

Определени фактори предразполагат към изневяра: богатство и власт. Богатите, добре образованите и влиятелните хора са по-склонни да изневеряват на партньорите си!

Какво точно представлява изневярата?

Изневярата засяга всички, независимо от възрастта или социалния произход, и всеки има свое собствено определение. Няма универсално определение за изневяра. То може да приеме различни форми: да мислите за някой друг или да изпитвате влечение към него, да целувате някого, да флиртувате, да водите сексуални разговори с хора, различни от съпруга/съпругата ви, или да имате романтична или сексуална връзка с друго лице.

Ако връзката е тайна и има емоционална ангажираност от страна на изневеряващия. И дори ако просто има сексуална химия между двама души, без да е задължително да правят секс, което включва и виртуалните връзки в интернет (връзки в сайтове за запознанства, социални мрежи и т.н.).

От съществено значение е от самото начало на връзката да се постигне съгласие относно понятието за изневяра, относно това какво е приемливо или неприемливо и, ако е необходимо, дефинициите да се променят. Не всеки се развива добре или има способността да е в моногамна връзка.

Какво кара хората да изневеряват?

изневяра
Снимка:

Има моменти, в които хората са склонни към изневяра. Например, когато единият партньор изглежда по-малко склонен от другия да прави секс и/или обръща по-малко внимание на двойката, когато някой иска да си докаже, че все още е привлекателен, загубата на работа, болест на съпруга или съпругата, среща, която предизвиква любов от пръв поглед, незачитане на границите, установени в двойката, и т.н.

Има много причини, поради които хората изневеряват на партньора си. Някои от причините за извънбрачна връзка са неудовлетвореност от брака, емоционално откъсване, страх от обвързване или отмъщение, сексуална неудовлетвореност и временна уязвимост.

Можете ли да се преодолее изневяра?

Да, можете да го преодолеете, но не е лесно! Всъщност повечето хора, които са били измамени по този начин, стават по-подозрителни. Изневярата може да бъде простена, но не може да бъде забравена. А понякога се налага раздяла, когато болката и чувството за предателство са твърде големи. Необходими са няколко стъпки:

изневяра
Снимка:

Ако решите да останете във връзката, едно от първите неща, които трябва да направите след като обсъдите какво се е случило, е да прекратите паралелната афера, да се въздържате от всякакви контакти с любовника/любовницата и да предупредите партньора, ако той/тя се опита да поднови връзката. Или пък създайте нов начин на съвместен живот!

Комуникацията, прозрачността и честността към партньора са от съществено значение. Когато почувствате, че другият човек е по-отдаден, по-привързан и е способен да изразина любов и признателност и че съжалява за постъпката си, доверието може да се възроди.

Ако са ви изневерявали или сте изневерявали, поставете под въпрос истинското си желание да се обвържете с партньора си. Попитайте се дали това наистина е било само грешка или симптом, че връзката ви е в беда.  Хората обичат да флиртуват, а също така обичат новото, разбира се. Но ако е имало изневяра, може би тя отразява липса на интерес или дисбаланс. Няма правилен или грешен отговор, а само вашите нужди и научени уроци.

Редно ли е да простите изневяра? Тези знаци ще ви подскажат

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти