Защо бракът е полезен за здравето

Защо бракът е полезен за здравето
Снимка: Thinkstock

След като вчера стана ясно кога настъпват кризите в брака, то днес се разбра, че бракът е полезен за здравето на жените.

Ново изследване, цитирано от БГНЕС, твърди, че както съпрузите, така и съпругите е по-малко вероятно да получат сърдечен удар спрямо техните приятели без половинка.

Предишно проучване показа, че бракът се отразява най-добре на здравето на мъжете, може би защото съпругите им се грижат за тях и ги карат да ходят на лекар. Но ново финландско изследване обаче установил, че семейният живот е полезен и за жените.

Както женените мъже, така и омъжените жени показват значително по-ниски проценти на сърдечни удари, отколкото хората без половинка на същата възраст. Освен това вероятността те да оцелеят при сърдечен удар е значително по-голяма.

Учените от Университетската болница в Турку изследвали 15 330 случая на "остър сърдечен синдром" в продължение на 10 години. Малко над половината изследвани случаи завършили със смърт до 28 дни.

Те установили още, че както неженените мъже, така и неомъжените жени било със 75% по-вероятно да страдат от подобно заболяване спрямо женените мъже и омъжените жени.

При хората, които получили сърдечен удар или развили нестабилна ангина, неженените били изложени на 2,5 пъти по-голяма опасност да починат в 28-дневен период.

Учените смятат, че бракът помага за запазването на здравето, благодарение отчасти на "социалната подкрепа" между съпруга и съпругата.

Това може да има животоспасяващи последици. Така например изследователите установили, че женените хора е по-вероятно да си вземат редовно лекарствата като статин или аспирин. Освен това женените получавали по-бързо помощ в случай на сърдечен удар, защото половинката им се обаждала незабавно в болницата. 

А ако се чудите как да подобрите отношенията си с партньора до вас, то започнете да се целувате повече!

Според експерти обаче красиво цвете и страстна целувка са достатъчни, за да зарадвате жената до себе си.

По този повод специалистите разкриха защо е добре да се целувате по-често. Този акт на показване на любов и близост гори калории или по-точно - според изчисленията едноминутна целувка топи шест калории. При докосване на устните се активират всички мускули на лицето, поради което жените намаляват бръчките около устата.

Целувката заздравява имунитета като истинска ваксина и намалява стреса, тъй като увеличава отделянето на хормона кортизол.

Японски учени откриха още, че целуването намалява алергиите, но ако се практикува поне по 30 минути на ден. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти