За фантомната болка, когато любовта си отиде от нас

черно и бяло
Снимка: Weheartit

Михаела Петрова

Дано не ви се е случвало да го узнавате лично или заради близките си, но в ортопедията, след ампутация има един термин, наречен „фантомна болка”. Това е когато хората с ампутиран крайник усещат силна болка там, където вече липсва плътта. И тази болка дори е по-силна от активната рана.

Другото интересно е, че на успокоителните и упойващи вещества действат само на нивото на плътта. Фантомната болка не се повлиява. Никак. Дори и от синтетичните наркотици, които им се дават в първите няколко дни.

На мен ми се наложи да разбера за всичко това заради мой близък. По професия той е физик и обикновено изпитва лека насмешка към моите приказки за квантови полета.

Не защото не знае, че съществуват, а защото смята, че след като ми липсва базата знания от т.нар. нютонова физика по неговите научни критерии, е малко наивно да му излизам с „квантови номера”.

Обаче като започна да чувства фантомната болка, да твърди, че липсващият крайник виси от кревата или е „отвит”, започна да приема идеята, че на енергийно ниво той още съществува.

Мисля си, че нещо подобно се случва и при раздяла между интимни партньори. Много често се налага някои любовни връзки да бъдат ампутирани. Особено онези, които са носили дискомфорт и емоционална болка на хората в двойката. И много често някак парадоксално се оказва, че раздялата за тях не е лечение. Болката остава в енергийното поле.

Поне за известно време. Дори остава и в следващите им връзки. И ги руши. Не защото са срещнали неподходящ човек, а защото от самата идея за интимна връзка, боли по навик.

Снимка: Weheartit

Ако фантомната болка продължи прекалено дълго, традиционната медицина предписва психотропни вещества под лекарски надзор, за да се приключи с тази драма и организмът да се адаптира към новата реалност. В емоционалния свят, ние също често си предписваме сами, без лекарски надзор алкохол, упойващи и други вещества, които да изтласкат тази драма някъде в ъгъла и да получим чиста доза, ненатоварена с условности любов. Но както всички знаем, това не помага в дългосрочен план.

Разни такива работи си мислех, докато бдях над болничното легло. И колкото и да е парадоксално, усещах много силен прилив на сила. Когато дойде моментът да кажа: „Браво! Вече имаш сила”, а той да ми отвърне: „Да, ама не знам откъде се взе тази сила”, вече можех да му отоворя леко шеговито: „От квантовото поле”.

Снимка: Weheartit

Да, бе да – усетих, че си го мисли, но смело продължих с доказателствената част: „Ако е вярно, че усещаш болка на празното място, значи съществува квантово поле, където тя се намира. А там, освен болка има и сила. И много други неща. Всичко, с което си свикнал е там. Всичко, което още не си опитал и изживял, също е там. И силата е там, и слабостта е там. И болестта е там, и здравето е там. А щом е квантово и в него има всичко, значи можеш да избираш какво да си вземеш от там. Силата е на същото място, където е и болката. Можеш да избереш да освободиш едното и да вземеш другото.”

Лесно ли е да се направи? Може би. Понякога съм успявала, друг път фантомната болка от липсата на ръцете, които са ме прегръщали не минава с години. Не я лекува нито времето, нито друга любов, а напротив – само ме подсеща, че е там и съществува.

Снимка: Weheartit

Но точно както и при хората с ампутиран крайник, е важно да седят всеки ден изправени. За да чувстват на някакво ниво, че все пак липсващото съществува. Може би това е валидно и за фантомната болка от липсата на човека, който си обичал. Трябва да приемем правото на болката да съществува. И да позволим на силата на всяко ново партньорство да ни държи изправени и да продължаваме напред.  

Този материал е специално написан за Еdna.bg от Михаела Петрова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти