Все повече мъже страдат от домашно насилие

Все повече мъже страдат от домашно насилие
Снимка: netinfo

"Първият път, когато бившата ми жена превърна обидите си към мен във физическо насилие, беше, когато не хареса новата ми прическа.

Тя ме влачеше за косата и ме удряше по врата. Скоро след това ме удари отново по главата с телефонната слушалка, тъй като не харесваше начина, по който разговарям с майка ми. Случайте тя да ми посяга започнаха да стават все по-чести

Дали споделих с някого за това? Дали я напуснах? Не. Както хиляди други мъже жертва на домашно насилие, аз си замълчах, тъй като срамът беше прекалено голям. Все пак аз съм мъж, как мога да се превърна в жертва на някого, който е два пъти по-малък от мен."

Това е част от обезпокоителния разказа на Пол Робъртс, който е решил да сподели пред "Дейли мейл" (Dailymail.co.uk) за проблемите, които е имал със съпругата си.

Според официалните данни на британската криминална полиция всяка трета жертва на домашно насилие е всъщност мъж. За Великобритания това прави поне 400 хил. мъже на година. Разбира се, няма как да се знае реалния брой на жертвите, тъй като голяма част от тях крият, че са физически малтретирани от жените си.

Според Джон Мейс от организацията за равни права Parity, броят малтретирани мъже е много по-голям.

Друга жертва - Иън Макникъл споделя, че приятелката му Мишел Уилямсън дори го заплашила да го убие. Тя не само го удряла, но и обезобразила рамото му с гореща ютия, както и го е заляла с вряла вода, тъй като той не искал да прави секс с нея.

След като Мишел го заплашила, че ще го убие и изглеждала доста сериозна в намерението си, той си събрал багажа, взел децата и отишъл при майка си.

Подобни истории има още много и във всички тях жените се превръщат в насилници някъде шест месеца след запознанството. Проблемът е, че едва ли някой би взел на сериозно мъж, който се оплаква, че партньорката му упражнява физически тормоз върху него. И все пак, това явно се случва на редица представители на така наречения силен пол.

"Да се говори за подобен вид насилие все още е тема табу", споделя Марк Брукс, председател на благотворителната организация "Mankind Initiative", която се е посветила в помощ на мъжете, пострадали от домашно насилие.

"Преди пет години никой не би повярвал, ако чуе, мъжът може да бъде жертвата. Но полицейските доклади и съдебните решения са доказателство, че това се случва. Въпреки това са необходими още усилия, подкрепа и практически съвети, за да се помогне на тези хора", заявява Брукс.

Той прогнозира, че има още много мъже, които се крият и не смеят да си признаят, че партньорките им ги насилват физически. Този проблем може и да звучи смешно и наивно, тъй като всеки е свикнал да чува за жени, пострадали от мъже, но явно нещата в отношенията между половете се променят с бързи темпове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти