Връзките с прекъсвания са вредни за психичното ни здраве

връзки
Снимка: Thinkstock

Изкуството да приключваш и възобновяваш отношенията си с някого всъщност има вреден ефект върху психичното здраве на партньорите.

Според едно проучване, проведено в Мисурския университет, в което взели участие повече от 500 обвързани, 60% хората в зряла възраст са имали връзка с прекъсвания.

За разлика от по-стабилните отношения, тези, при които хората се разделят и събират (и така отново и отново) са свързани с по-голямо количество насилие, по-ниски нива на отдаденост и ниско качество на общуването. Този тип връзки се асоциират и с повече психологически смущения като депресия и тревожност.

Коучът Джеймс Прийс обяснява, че връзките с прекъсвания се получават, когато един от партньорите е по-малко отдаден на връзката в сравнение с другия. Така разделите могат да бъдат предизвикани заради продължителни конфликти или изневери, но партньорите продължават да бъдат привързани един към друг.

Връзките с прекъсвания се наблюдават и при партньори, които са несъвместими, но помежду им се наблюдава силно сексуалното привличане, допълва психологът Маргарет Роантр. Това ги кара да се връщат един към друг, но може да бъде разрушително за двамата.

Признаците, че сте готови за нова връзка след тежка раздяла

Един от основните проблеми в този тип отношения е липсата на сигурност, което от своя страна обостря други личностни опасения, които невинаги са свързани със самата връзка. „Тя може да накара човек да постави под въпрос себе си и способността да задържат интереса на партньора. Това води до повишена ревност, а тя предизвиква тревожност. Колкото по-дълго продължава, толкова по зле се чувстват хората, а това може да причини депресия“, споделя Прийс.

Ако някой те кара да се чувстваш по този начин, специалистът по отношения съветва да сложиш окончателен край на тези отношения. Все пак здравето ти е по-важно от прекарването на време с някого, който те кара да се чувстваш нещастна.

Лесно е да се каже, ще отговориш, но в такива случаи на първо място е важно да си припомниш причините, заради които вече си прекъсвала отношения, съветва професорът по човешко развитие в Мисурския университет Кейл Монк. Преди да възобновиш отношенията той препоръчва провеждането на искрен разговор с партньора за това какво не е било както трябва във връзката ви и обмислянето на шансовете то да се повтори.

15 цитата за утеха на всяко разбито сърце

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти