Враговете в секса при младите хора

Враговете в секса при младите хора
Снимка: Thinkstock

Ново интересно проучване разкрива какви са обстоятелствата и погрешните схващания, поради които много млади хора не практикуват безопасен секс.

Задълбоченото изследване е комбинация от анкети и интервюта на млади хора, проведени в продължение на две години. Докладът показва шокиращата липса на знания за сексуално преносими инфекции, нежеланата бременност, както и за отношението на противоположния пол към секса.

Младите са наясно, че трябва да използват презерватив всеки път, но когато моментът настъпи, това правило твърде често бива пренебрегвано. Проучването доказва, че много младежи не са притеснени за последствията от секса без предпазни средства и/или не са достатъчно уверени, за да настояват да използват кондом, което означава, че те често поемат рискове, които са наясно, че не бива да поемат.

Общоприетото схващане че, „това няма да се случи точно на мен“ в комбинация с липсата на осведоменост за инфекциите, предавани по полов път, и нежеланата бременност подхранват развитието на така наречената „култура на непреодолимостта“ .

Фактите са показателни:
40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години признават, че са правили секс с повече от един партньор без презерватив
61% дават утвърдителен отговор, че обикновено не помислят за презерватива до момента, в който той не им потрябва.

Въпреки този често поеман риск, само 14% от анкетираните признават, че сексуално предаваните инфекции са тяхното основно притеснение. По-малко от четвърт споделят, че най-голямото им притеснение от незащитения секс е нежеланата бременност.

Почти половината (48%) от участвалите в проучването смятат, че никой от техните приятелски кръгове не би се заразил с ХИВ и СПИН.

Ключът е в самочувствието

Марк Пиърсън, регионалнен бранд директор на Durex, коментира:

Безопасният секс трябва да бъде отговорност и на двамата партньори, но това, което научихме от много млади мъже по време на нашето проучване бе, че жените имат по-ключова роля – случва се това, което те поискат“.

„Младите дами споделят, че независимо, че са наясно, че трябва да настояват партньорът им да използва презерватив редовно, в много случаи двойката не използва презерватив по ред причини. Един от често срещите доводи е, че ако те настояват партньорът им да използва презерватив, това би го отблъснало.

Този страх от отхвърляне или убиване на настроението е главната бариера за много млади жени, но ние открихме, че в повечето случаи това изобщо не съответства на реалността. Всъщност е вярно точно обратното", допълва Марк Пиърсън.

Всъщност 79% от младите мъже твърдят, че е възбуждащо, когато жените настояват да използват презерватив.

Durex иска да използва това послание и информацията, достъпна на онлайн канала, за да превърне „моментът с презерватива“ от ситуация, която в момента създава притеснение, в нещо, което е от полза и за двете страни.

Допълнителна статистика:

* 34% от момчетата предпочитат да правят секс без презерватив, опитвайки се да се измъкнат, без да го използват
* 15% от анкетираните момичета казват, че си носят презерватив винаги, когато излизат навън
* Трима от четирима анкетирани признават, че в известна степен се срамуват да говорят за секс

Прочетете още:

Все по-често забравяме предпазните мерки

Жените над 30 не харесват презервативите

Сексуално образовани ли сме?

Сексът при необвързаните жени

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти