Великите любови на великите хора

Великите любови на великите хора
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

В навечерието на Свети Валентин се замислихме за някои от великите любовни истории на не по-малко велики исторически личности. Така решихме да ви напомним за две истински забележителни любови!

Знаете ли, че Тадж Махал е едно от най-големите обяснения в любов в историята?

Забележителният архитектурен паметник представлява всъщност мавзолей. Построяването му е било поръчано от Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал.

Името на владетеля всъщност означава „Господар на света“. Той е третият син на император Джахангир, който има общо 14 деца.

Шах Джахан е имал много законни съпруги, вследствие на политически наложени бракове, но единствената жена, която искрено е обичал била Мумтаз Махал (Възвишената в двореца). Тя е придружавала владетеля във всичките му пътувания и военни походи. За съжаление Мумтаз умира на 39-годишна възраст при раждането на 14-тото им поред дете.

На смъртния си одър тя моли Шах Джахан да ѝ построи великолепна гробница и той наистина го прави. Строежът и окончателното завършване на Тадж Махал съсипва финансово страната, но това не разколебава Джахан. Той хвърля всичките си усилия в изграждането на мавзолея, който пък от своя страна се превръща в изумителен архитектурен паметник.

Смятан е за най-бляскавия паметник на моголската архитектура, съчетаваща ислямски, индийски иперсийски елементи. През 1983 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов.

За жалост към днешна дата Тадж Махал се руши под напора на времето, хилядите туристи и слабата грижа по съхраняването и реставрацията му.

Друга велика любовна история е тази на знаменития Виктор Юго и Жулиет Друе.

Като младеж Юго се влюбва в своята приятелка от детинство Адел Фуше. Родителите ѝ са твърдо против тази връзка и изпращат Адел на 80км от Париж, за да я разделят от напористия Виктор.

Той няма пари за билет, но не се отказва, а тръгва към любимата си пеша. Това склонява баща ѝ и той дава благословията си за техния брак. Пет деца по-късно обаче нещата между двамата само се влошават.

В крайна сметка Адел се влюбва в един от приятелите и критици на Юго, като изневерява на мъжа си с него. Виктор не може да приеме това и се отдава на пълен разврат. Той дори не помни жените, които преминават през леглото му, докато не се среща с куртизантката Жулиет Друе.

Тя е известна палава куртизантка с изискан вкус за дрехи, книги и мъже. Магията между тях е толкова силна, че Друе обръща гръб на социалния си живот и десетките си поклонници, за да се отдаде изцяло на Юго.

Той от своя страна заявява, че се е родил два пъти – веднъж на 28 февруари 1802 година в ръцете на майка си, и втори път – в обятията на Друе. Жулиет не се притеснява от факта, че Виктор е още женен, тя се вълнува много повече от неговото творчество. Самият Юго споделя, че тя е негова истинска муза, верен приятел, доверен критик и искрена любов.

Адел разбира за връзката им и е бясна, но никой не ѝ обръща внимание. Двамата остават заедно близо 50 години. След смъртта на писателя, Друе се оттегля в уединение и се посвещава на четене на всичко, написано от Юго, като също така старателно преписва произведенията му.

Над 15 000 са любовните писма, които двамата са си разменили и които и до днес се пазят като пример за епилостарния жанр.

Научете за още няколко велики любовни истории от видеото на Бърбораните:

Прочетете още:

Как свършва любовта?

Оторизацията на любовта

Когато си отива любовта...

Тя: "Пази се!" Той: "Дръж се!"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти