Тъжните филми ни правят по-щастливи

Нещастни любовни истории ни помагат да погледнем по-ведро на нашия живот
Снимка: Getty/Images

Учени установиха защо хората толкова много обичат да гледат филми и сериали, които разказват за нещастна съдба на двама влюбени.

Оказва се, че като гледаме нещастни хора по телевизията страдаме заедно с тях, но след това се чувстваме по-добре и дори по-щастливи.

Сюжети като тези в пиесата "Ромео и Жулиета“ или филмите "Титаник“ и "Изкупление“, в които задължително има смърт и/или нещастно завършила любовна история, карат хората да се чувстват добре.

Изследователите прожектирали на група доброволци романтичната драма "Изкупление“, като преди и след филма задавали различни въпроси. След края на филма, който никак не е щастлив, се оказало, че участниците в изследването вече гледат по различен начин на живота, целите и връзките си.

Според учените повечето хора, като гледат тъжни филми, започват да ценят повече своя живот и това, което имат. Нещастната любов на влюбените на екрана кара зрителите да се замислят колко по-добре изглеждат нещата в техния личен живот и как са се притеснявали напразно.

Друг важен фактор е, че хората понякога просто имат нужда да изживеят конкретна емоция и дори да си поплачат, пък било то и пред телевизора на фона на някоя тъжна история.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти