Тийнейджърите, сексът и какво общо има с тях Николета Попкостадинова

Николета Попкостадинова
Снимка: novatv.bg

Лилия Огнянова

2016 година сме, а темата за секса и сексуалното образование все още е табу.

За щастие, има хора като Николета Попкостадинова, която решава смело да промени това. Николета е един от финалистите в "Промяната". Нейната идея за е онлайн платформа за всички видове мобилни устройства, която ще казва на тийнейджърите това, което трябва да знаят за безопасния и вълнуващ секс.

Там те ще могат да намерят онова, което ги интересува за сексуалното здраве и интимните отношения: достъпно, ясно, откровено, позитивно, проверено и доказано.

През 2015 Николета помогна на 204 младежи да се информират за сексуалното здраве чрез обучителни семинари и с помощта на създадената от нея онлайн платформа loveguide.bg.

Досега Николета успя да привлече допълнително финансиране в размер на 5 000 лв. за развитието на дейността си! 

Но защо прави всичко това?

България води всички негативна статистики, свързани със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че в училище няма здравното образование, вкъщи трудно се говори по тези теми и децата или не получават подходяща информация, или тя не е достатъчно добре поднесена.

Каква е целта?

Информираност на тийнейджърите – така че те да прегърнат посланията за сексуалното си здраве – анонимно, позитивно, кратко, ясно, лесно, надеждно, изчерпателно, честно и откровено. 

Как работи?

Езикът, подходът, качеството на информацията предоставят нужната информация на тийнейджърите, за да могат те да правят своите информирани избори, да знаят кое е добре и кое не и към кого и къде могат да се обърнат за съвет или помощ, да устояват на натиск, да защитават позициите си, да могат да казват ‘не’, да са отговорни и толерантни към себе си и към тези, с които общуват и да могат да общуват помежду си пълноценно и свободно. 

Очаквайте съвсем скоро личната история на Николета, а ако имате въпроси към нея, напишете ги на edna@netinfocompany.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти