Съвет за мъже: Няма нужда да разбирате жените

Съвет за мъже: Няма нужда да разбирате жените
Снимка: Thinkstock

Милена Родригес

Получавам много имейли от мъже, който се оплакват, че никога не успяват да разгадаят жените и това ги подлудява. Много от тях питат какво искат жените, защо те правят това или онова, защо реагират едикакси и защо казват едно, а всъщност желаят друго. И така нататък...

Немалко мъже са се фиксирали върху идеята, че трябва да научат всичко за жените, преди да имат връзка с някоя от тях. Сигурна съм, че ако имаше врата, на която пише "Красиви жени" и друга с надпис "Лекция за красивите жени", повечето мъже ще се наредят на опашка за лекцията.

Разбира се, аз гласувам с две ръце за това ние, всички, да се опитаме да научим повече за противоположния пол. Но едно нещо е да си любопитен и да искаш да откриеш повече информация за жените и съвсем друго е, когато това "иска ми се да знам" се превръща в извинение да не действате.

Познавам много мъже, които могат да изрецитират на един дъх "Мъжете са от Марс, жените - от Венера", но имат много малка представа какво трябва да направят тук и сега, за да създадат по-удовлетворяваща връзка с жена. В много отношения ситуацията прилича на това да декорираш стените на затворническата си килия и да си седиш там, чудейки се защо не си щастлив.

През годините на личен и професионален опит открих, че под повърхността на нуждата да разгадаеш нежния пол стои силен страх от жените и от това, което те представляват в съзнанието на мъжа. Този страх от жените може да изглежда глупав и някои представители на силния пол дори не биха си помислили, че това е проблемът.

Много малко мъже биха си признали, даже на самите себе си, че се страхуват от жените. Но само помислете: защо самата мисъл да заговорят жена парализира толкова много мъже? И още по-лошо, естествената реакция на жените към мъже, които се страхуват от тях (много се тревожат, че дамите ще ги избягват или отхвърлят), още повече затвърждава страха, че жените притежават властта да придадат ценност или да сравнят със земята личността на мъжа.

Да, жените си имат своя начин да "надушват" страха и да не откликват положително на него. Забележете, казвам, че жените не откликват положително на страха, а не на самата личност на ухажора им.

Древните китайци са смятали, че в света съществуват два вида енергии. Мъжката енергия "ян", която е динамична, силна, разтърсваща, и женската енергия "ин", която е мека, с деликатно действие и успокояваща. Някои психологически системи днес приемат, че тези сили съществуват вътре у всеки човек - всеки от нас има качества, които го събуждат и енергизират, и такива, които го карат да забави темпото и да "пипа с меката ръкавица".

Моят съвет към мъжете е да спрат да се опитват да разберат жените, а да се опитат да разберат и разгадаят първо себе си. Това, което ви изнервя и плаши, не са "жените", а по-скоро вашата собствена женственост (да, у всеки мъж има и женска страна, както ви намекнах по-горе). Трябва да се докоснете до вашата собствена женска енергия, за да разберете наистина женския манталитет и начин на мислене.

Нека да обясня малко повече какво означава "да сте в досег с вашата женска енергия". За съжаление човек може да е в досег с недоразвитите аспекти на женската природа (да бъде прекалено покорен, вкопчен в близките си, на настроения, отбранителен, тревожен, клюкарски настроен, потиснат, повърхностен, да вини другите за проблемите си, да не поема отговорност за собствените си действия). А може и да развие женската част от себе си и да се свърже с нейните високоразвити характеристики (да се проявява като грижовен, креативен, интуитивен, приемащ, да умее да създава близост и да общува, да показва уважение към чувствата на другите).

Но разбира се, вие трябва да сте в досег и с развитите характеристики на мъжката си енергия. Защото те са тези, които ви карат да действате, да поемате рискове и предизвикателства, да изследвате света наоколо и да го овладявате. Неразвитите качества на мъжката ви природа от друга страна ви правят саркастичен, агресивно търсещ конфронтация, карат ви да искате да спорите, да се противопоставяте, подхранват у вас безпардонност и разрушителност.

Всеки мъж, който иска да е щастлив и уважаван в личния си живот, има нужда да балансира високоразвитите си мъжки и женски качества. Само така той ще преодолее страховете си и ще може да действа, за да създаде онези хубави и вълнуващи отношения с жените, които иначе все му убягват.

Моята препоръка е да потърсите онези книги за личностно развитие, които говорят за мъжката и женската страна у всеки човек. Работата със специалист-психолог също ще ви помогне да опознаете себе си и своя вътрешен свят, така че вътрешният свят на другите хора, и в частност жените, да не изглежда вече заплашително неразгадаем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти