Разминаване

Разминаване
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

"Разминаваме се, вече не е същото" - много често след тази реплика следва раздяла. Може да не е веднага, понякога по-привързаният към партньорството полага усилия да запази статуквото, но дори и без да иска, става бдителен за различията, които се настаняват на семейния диван, пред телевизора, в кухнята, в начина, по който двамата предпочитат да прекарат свободното си време и не на последно място в спалнята.

Всъщност, разминаването се усеща първо под завивките. Нали помните онези илюстрации от филма "Изневяра" с Ричърд Гиър и Дайън Лейн как раздалечаването си личи от начина, по който двамата се отдалечават един от друг в общата спалня?

С каквито и разумни доводи да контролираме съвместния си живот в будно състояние, събуждането в двата най-далечни края на леглото рано или късно си казва тежката дума. И смея да твърдя дори, че често мъжете са по-чувствителни на тази тема. За жената е по-лесно и по-естествено да изпитва обич и приемане към мъжа, когото е избрала, дори да спи в отделна спалня. За нея е инстинкт да се грижи и за съпруга, и за децата си, дори когато усеща, че не ги разбира напълно. Обичта й далеч не е свързана само с оргазмите и прегръдката в съня, макар че ... дай Боже всекиму.

Мъжете обаче усещат, когато жената в мислите си "не е там", независимо дали това "там" е леглото или онова, за което има нужда от нейната приятелска подкрепа. И онези, срещу които жените най-често роптаят - изчезващите със скоростта на светлината сутрин след вълшебна нощ, всъщност са сред най-уязвимите представители на силния пол.

Не, не са цинични. Сраснали са се със своите защити. Точно те живеят в постоянното усещане, че вярата им в любовта кардинално се разминава с онова, което се приема за любов в света. Затова са се научили да бягат бързо и да иронизират правилата и нормите за връзка. И жените, успели да им влязат под кожата най-добре знаят, че няма по-любвеобвилни създания на този свят.

Но само и единствено в пакет с убедеността, че приемането на другия и свободата да бъде себе си е най-висшият акт на любов. Те по свой начин преподават най-ценния урок - този на търпението към индивидуалния път. И че "доверие" не означава просто да не си изневерявате, а да е жива близостта ви и споделен смеха ви, дори когато е пределно ясно, че похотливостта е част от играта, а не задължително враг на партньорството.

Но за "лошите момчета" сега няма да говорим. От тях човек може да вземе само "ноу-хау" какво да прави, когато усети моментът на разминаване в отношения, които до сега са изглеждали хармонични, но ето че приоритетите и интересите на двамата започват да се разминават и въпросът за раздялата става първа точка от дневния ред.

Кои са симптомите? Първият - има все повече неща, които не ни се иска да споделяме. Или по-точно, много ни се иска да споделим, но се страхуваме, че другият няма да ни разбере, че са ни влезли бръмбари в главата бог знае откъде, че нещо не харесваме във връзката си, след като не ни е достатъчно удоволствието, че сме заедно.

А то, партньорството, е за да подкрепяме един на друг мечтите си, но кой да мисли за това, когато се усети уязвен, че няма контрол върху половинката си. И за мен беше шокиращо да узная, че много мъже напускат съпругите си, когато се окаже, че тя е болна от рак на гърдата. Не защото в него няма милост, не защото символът на нейната женственост е най-уязвен, а точно защото в този момент жената премества фокуса изцяло върху себе си.

Тогава започва да се учи на големия урок, че тя трябва да си бъде най-милата. Тя, желанията на тялото й и никой друг. И той тогава е като осиротял, няма контрол над болестта, а приоритетът на жена му рязко става друг. Това е което ни разделя. Не бива да го наричаме безчувственост, не е липса на обич, то е по-скоро разминаване на приоритети. И тя, тази раздяла е малко негласна - да предпочетеш живот, в който просто не виждаш мястото на другия.

ХХ век стана пословичен с разделите, причинени от работохолизма на жените. Сега в началото на ХХІ се заражда нов феномен на причините за раздяла - когато някой от двамата в двойката се насочи към духовна практика или учение. Няма значение какво - йога, рейки, източно бойно изкуство, лечение с прана, оренда, общуване с ангели, благотворителна дейност за спасяване на китовете и делфините...

Тогава "здравомислещата половинка" буквално губи почва под краката си и стават някои недоразумения. Тя започва да се храни само с пълнозърнест хляб, сирене тофу и нещо, което нарича киноа, той си иска свинската пържола, понякога с юмрук по масата, за да се разхвърчи руколата както трябва.

Или обратното - той решава, че ще си купи къща в гората и ще си сади сам картофите и доматите, ще дои козите и ще прави мляко, тя не дава и дума да стане да жертва маникюра и кариерата си заради неговата "нова лудост". И за какво търпение може да става дума, когато някой иска от теб да промениш целия си начин на живот, за да останете заедно.

Не е толкова страшно, и не е нужна раздяла - питайте жените на моряците, на капитаните на кораби или музикантите, които ходят на гурбет - всички онези двойки, при които единият от двамата работи в чужбина - според много от тях, именно дългите раздели, уважението към различните приоритети, прави срещите им много по-вълнуващи и романтични и връзката - истински ценна.

Това, което убива романтиката много повече се крие в рутината на делника и липсата на други амбиции, отколкото различните занимания и амбиции, които ни откъсват физически един от друг.

Раздяла си струва да има само когато има война и насилие в семейството. Или когато любовта категорично си е отишла и по-точно - отишла е при някой друг. Във всички останали случаи, няма нужда да драматизираме - приемането на другия е ключът.

Този материал е специално написан за Edna.bg от Михаела Петрова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти