Размерът има значение

Размерът има значение
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Стига с това мръсно подсъзнание. Имам предвид теломерите. Научих за тях преди година, и от тогава, когато ме напрегнат с нещо близки хора, им казвам: „Не ми скъсявай теломерите, ако обичаш”. Това е новото „Не ми късай нервите”.

Гугъл знае най-важното за тях, така че може да прочетете подробностите. Накратко -  това са повтарящи се последователности от ДНК, които се намират в края на всички хромозоми.

Ретроградни илюзии

Представете си ги като накрайниците на връзките за обувки. Имат горе-долу същата функция – да не се „разчорли” веригата, защото се намират там, където всяка ДНК верига се преплита със следващата. В една клетка на тялото си имаме 46 хромозома, смятайте колко са много.

Хубавото на това описание е, че няма да го прочетат откривателите на теломерите, които през 2009 г. получават Нобелова награда. Но все пак е важно, че я получават, защото установяват, че здравето и младостта ни зависят изключително много от състоянието на теломерите в клетките.

Смехът е новият секс

Всеки път, когато клетката се дели, дължината на теломерите във всеки край на хромозомите намалява по малко. Когато теломерите се скъсят до определено ниво, клетката вече не може да се дели и умира. В общи линии на това се дължи процесът на стареене. Съжалявам, няма пластична хирургия за теломери.

Но ако се спре скъсяването на теломерите след  деленото на всяка клетка, могат да се забавят процесите на стареене и да се предпазим от много заболявания, свързани с тяхното скъсяване. Нещо повече – могат и да започнат да се удължават, което да доведе до общо подмладяване на организма и много добра кондиция и след пенсионна възраст.

Да те разберат неправилно...

Не се съмнявам, че фармацевтиката ще измисли хранителни добавки, но не се хващайте на тази въдица. Моето лично мнение е, че постигането на „безсмъртие” чрез фармацевтика, може да ви докара единствено безсмъртните в своята същност клетки на рака.

Защо въобще ви занимавам с това в рубрика за взаимоотношения? Главно защото откакто изследвам безкрайната територия на взаимоотношенията, наблюдавам и рефлексията на емоционалния свят върху здравето и тонуса на организма.

Снимка: netinfo

И се ограмотявам, доколкото мога за действията на различни хормони върху онова, което наричаме наш „избор”. Не само на партньор, а на отношение към връзките ни в този свят (в който без връзки, знаете, нищо не става).

Вече и децата знаят за допамина, серотонина, окситоцина. Което е добре. Преди 20 години, в близкия ми кръг от лаици в медицината, само аз знаех. Сега е време да научим и за теломерите и митохондриите – „електроцентралите на клетката”.

Личният живот не е семейството или работата, а моментите, в които общуваме със себе си

На едни малки, микроскопични пластинки като „светлинки” в митохондриите дължим способността си да се движим, да си отворим очите сутрин, да сме живи въобще. Колкото повече теломерите се скъсяват, толкова повече светлинки в нас угасват. Съвсем правилен е израза „светлината му угасна”, когато някой се разболее тежко, натъжи се много или изпадне в омагьосания кръг на депресивните състояния.

Снимка: netinfo

На дължината на теломерите влияят Омега-3 мастните киселини, витамин D и зеленият чай. Какво означава това? Да ги пиете ли? Няма лошо, пийте ги. Но според мен най-важното е да ги живеем.

Липсата на Омега-3 мастни киселини означава умора, депресия. На Витамин D – депресия, раздразнителност, тревожност. Зеленият чай също се препоръчва като средство срещу депресия. Когато изчетох всичко, нямаше как да не забележа, че доминиращата дума е „депресия”. Това означава, че състоянията на депресия съкращават теломерите.

Колко пъти си се влюбвала в мъже, които приличат на баща ти?

Според многобройни изследвания, свързани с причините за депресия, се счита че онова, което допринася за намаляване на риска от депресия е наличието на връзка на доверие. Взаимоотношения, в които откровеността и споделянето на чувствата е естествено, радва и сплотява хората. Наричаме го любов, семейство, майчинство, бащинство. Наричаме го приятелство. Наричаме го „моята компания”. Наричаме го: „Не оставай сам”.

Снимка: netinfo

Не е нужно това да е връзка на всяка цена. Важното е да бъдат отношения, които носят радост.

Онези светлинки в митохондриите се енергизират, когато се смеем дори с колеги и приятели, те се възраждат и самогенерират енергията, наречена „любов”, когато почувстваш, че някой те разбира, дори да сте си разменили „разбиращ поглед” след хубав филм в киносалона, дори след служебен брейнсторминг, от който всички са излезли вдъхновени.

Оптимистична прогноза за пораснали момичета

Атомната електроцентрала на нашия организъм буквално генерира светлина, когато усети приемане и споделяне. А теломерите могат да обърнат процеса на съкращаване и да се удължат.

Снимка: netinfo

Откритието за теломерите за мен е много ценно и по една друга причина – разби мита, че страданието е ценно за духовното ни израстване. Съжалявам, не е. Умението да генерираш още и още радост и любов в живота си е истинската духовна ценност. И още по-хубавото е, че сме създадени така, че да не може да го правим сами.

Посланието на собствените ни тела е: „Не оставай сам. Не оставай без любов и радост”.

Аз съм тук, но не за да съсипя живота ти, а за да те въздигна

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти