Приоритетите на силния пол се променят

Приоритетите на силния пол се променят
Снимка: Thinkstock

Съвременните мъже все повече ценят жените заради ума им, отколкото заради външния им вид или уменията им в кухнята, показва ново изследване.

Представителите на силния пол трябва да полагат грижи за външния си вид, защото жените от 21-и век все повече се изкушават от физическата привлекателност и все по-малко се стремят да открият богат съпруг.

Стесняването на разликата в заплащането между мъжете и жените в западните страни означава, че традиционните приоритети за двата пола при търсенето на партньор са се изменили, посочват изследователите.

Докато мъжете се научили да ценят жените заради нещо повече от извивките им, нарастващата финансова независимост на дамите означава, че привлекателността на мъжа вече не е директно свързана с размера на портфейла му.

Психолози от университета в Йорк изследвали 12 000 души в над 30 страни, за да открият какви са приоритетите им при избирането на партньор.

"Установихме, че в общества като британското и особено в Скандинавия мъжете все повече ценят други качества като интелигентност, вместо извивките на тялото или уменията в кухнята", казва авторът на изследването д-р Марсел Зентнер пред в. "Сънди Таймс".

Жените по традиция търсят богати мъже, които могат да издържат децата им, но дамите в страните с по-изравнени доходи на двата пола проявяват по-малък интерес към парите и отдават по-голямо значение на външния вид, допълва Зентнер.

"Мъжете могат да не полагат толкова усилия за създаване на богатство, но може да се възползват от полагането на малко повече грижи за външния си вид", отбелязва той.

Изследователите установили, че отговорите на хората били свързани с глобалния индекс за разликата в заплащането на двата пола, който измерва неравенството в 135 страни.

Индексът определя Исландия като страната с най-малка разлика между мъжете и жените относно възможностите за образование и работа, както и за политическо влияние. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент