Приоритетите на силния пол се променят

Приоритетите на силния пол се променят
Снимка: Thinkstock

Съвременните мъже все повече ценят жените заради ума им, отколкото заради външния им вид или уменията им в кухнята, показва ново изследване.

Представителите на силния пол трябва да полагат грижи за външния си вид, защото жените от 21-и век все повече се изкушават от физическата привлекателност и все по-малко се стремят да открият богат съпруг.

Стесняването на разликата в заплащането между мъжете и жените в западните страни означава, че традиционните приоритети за двата пола при търсенето на партньор са се изменили, посочват изследователите.

Докато мъжете се научили да ценят жените заради нещо повече от извивките им, нарастващата финансова независимост на дамите означава, че привлекателността на мъжа вече не е директно свързана с размера на портфейла му.

Психолози от университета в Йорк изследвали 12 000 души в над 30 страни, за да открият какви са приоритетите им при избирането на партньор.

"Установихме, че в общества като британското и особено в Скандинавия мъжете все повече ценят други качества като интелигентност, вместо извивките на тялото или уменията в кухнята", казва авторът на изследването д-р Марсел Зентнер пред в. "Сънди Таймс".

Жените по традиция търсят богати мъже, които могат да издържат децата им, но дамите в страните с по-изравнени доходи на двата пола проявяват по-малък интерес към парите и отдават по-голямо значение на външния вид, допълва Зентнер.

"Мъжете могат да не полагат толкова усилия за създаване на богатство, но може да се възползват от полагането на малко повече грижи за външния си вид", отбелязва той.

Изследователите установили, че отговорите на хората били свързани с глобалния индекс за разликата в заплащането на двата пола, който измерва неравенството в 135 страни.

Индексът определя Исландия като страната с най-малка разлика между мъжете и жените относно възможностите за образование и работа, както и за политическо влияние. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти