Поискайте почивка вместо развод

Поискайте почивка вместо развод
Снимка: ThinkStock

Януари е месецът с най-много молби за развод, показват статистиките в няколко поредни години.

И донякъде е напълно разбираемо.

Изморени след празниците и срещите с роднини, преминали поне през два скандала, свързани с подаръците, пътуванията и роднините, на много хора им идва прекалено много „семейното щастие“ и решават да сложат край на брака или връзката си.

И макар разводът в днешно време да не се смята за „стигма“, той причинява прекалено много емоционални разрушения, за да се прибягва до него при най-малките семейни трудности.

Френската психоложка Флоранс Ескараваж предлага друго решение – отпуска от семейството.

Почивка от любовта?

Идеята за почивка от връзката идва в моменти, в които човек вече не е на ясно със себе си и с чувствата си и сякаш се задушава в рамките на семейството или връзката си.

За да изясните собствените си чувства, за да получите така желания въздух, обсъдете с половинката си възможността за „почивка“ от семейството – период, в който двамата да си починете един от друг.

Така ще сложите временна точка на споровете, на обтегнатите отношения, на взаимното отегчение и ще си дадете възможност да останете насаме със себе си.

Такова едно временно решение е за предпочитане пред категоричното „развеждаме се/разделяме се“, защото често една почивка доказва колко всъщност много държите един на друг...

Обсъдете го внимателно

Без значение дали вие предлагате тази почивка или половинката ви „изненадва“ неприятно с такова желание, почивката трябва да се обсъди внимателно и с уважение към другия.

Бъдете искрени, ако вие предлагате това решение. Обяснете как се чувствате, не нападайте, не обвинявайте, просто говорете за своите собствени чувства.

Ако сте от другата страна, не бързайте да се сърдите, че някой иска да се „спаси“ от вас.

Вникнете в причините на другия и бъдете искрени пред себе си – няма ли и на вас да ви е добре известно време да останете насаме със себе си, за да имате възможност да се вслушате в своите мисли?

Определете правила

„Почивка“ от връзката може да означава различни неща и е много важно да ги обсъдите и приемете единодушно.

Най-важен, изглежда, е въпросът със секса. Дали почивката включва и любовни моменти с други хора? Понякога една забежка в чуждо легло просто показва, че вкъщи е най-хубаво.

Но ако смятате изневярата за непростима, вероятно няма да се съгласите на такава „сексуална“ ваканция.

Ще продължите ли да се виждате? Ще живеете ли все така заедно или за известно време единият ще се изнесе?

Ако имате и деца, те трябва също да получат някакво обяснение, в зависимост от възрастта им, за това, че мама и татко известно време няма да живеят заедно.

Изясните ли правилата, почивката може да започне. Току-виж издържите един без друг много по-малко, отколкото сте си мислели.

Колко време?

„Почивката не трябва да е прекалено дълга“, обяснява Флоранс Ескараваж. В общия случай един или два месеца са напълно достатъчни, за да проверите себе си и връзката си.

Във всички случаи определете краен срок, защото в противен случай отлагането на решението дали ще сте заедно или не, ще се превърне в мъчение и за двама ви.

А после?

Почивката не е чудодейно решение на всичките ви проблеми. Това е вид „тайм аут“, в който да вземете, всеки за себе си, важни решение за това как ще продължи мачът.

Съберете се на уговорената дата и споделете кой как се е чувствал. Кой какво е разбрал за себе си и кой как вижда любовта ви оттук насетне.

И да се надяваме, че ще намерите сили да продължите напред. Заедно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти