Обичай ме през есента

Обичай ме през есента
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

“Човек смята, че листата на дърветата са пожълтели от есента, и едва после, когато поразмисли, разбира, че огънят и страстите на лятото са направили това."

Атанас Далчев

Връзката ви е зашеметяваща. Прекарали сте едно фантастично лято, изпълнено с много палави морски закачки, романтични разходки по плажа и огнено горещи страстни изживявания през топлите нощи, охладени единствено от нежния бриз. И докато прожектирате отново и отново всеки спомен от този невероятен любовен филм в съзнанието си, в който главните роли изпълнявате именно вие двамата, ето че есента тихомълком се е настанила в креслото на отминалото жарко лято.

Макар още да не сте усетили, реалността вече е различна. Трудно е да се върнете към монотонния ритъм на работното място след приятния дълъг отпуск, а слънцето навън все по-често да се крие зад облаците. И двамата сте се вглъбили в професионалните проблеми като все по-рядко изпадате в онези жадувани любвеобилни състояния. Постепенно започвате да усещате неудовлетвореност  от половинката си. Вече започвате да се замисляте дали наистина сте един за друг и има ли връзката ви бъдеще. Спокойно, не сте единствените!

Ако лятото е сезонът на флиртовете и страстта, есента е сезонът на разделите. Този феномен си има и съвсем логично научно обяснение. Нормално, през периода, когато листата пожълтяват, в човешкото съзнание настъпват промени. Те се изразяват в лошо настроение, поява на депресивни състояния, меланхолия, носталгия по безвъзвратно отминалото лято. Напълно естествено е да се чувстваме така, тъй като замирането на природата носи и у нас неприятно усещане за нещо, което си отива...

В подобен момент сме способни да подложим под съмнение дори най-прекрасните неща в живота ни, а именно нашите отношения с любимия човек. Все по-често избухваме от незначителни поводи, създаваме си ненужни проблеми, водим безсмислени спорове и сякаш сами подтикваме връзката си към сигурен провал.

Как да се справим с есента в любовта?

Да запазим искрата на романтичната ни приказка, не е лесно начинание, ала не е и невъзможно. Като за начало, положете старание да прекарвате повече време заедно, както сте го правили през лятната ви почивка. Проверете новия афиш на любимия ви театър и си подарете една обилна порция изкуство. И я изконсумирайте с удоволствие.

Използвайте последните слънчеви дни, за да допълните фотоалбума си с цветни усмихнати снимки, на които и двамата изглеждате ослепително.

Направете заедно шопинг обиколката в търговския център, докато си търсите топли меки шалове и удобни дрехи за идващите студове. Обменяйте мнения, идеи и съвети. Вслушвайте се в думите на половинката си, накарайте я да се почувства пълноценна.

Опитайте да отделите няколко минути рано сутрин, за да пиете заедно разсънващата доза кафе. Дори да ви звучи налудничаво, нямате представа как една топла напитка може да сгорещи отношенията помежду ви преди дългия  работен ден.

Хранете се заедно поне веднъж на ден. Това е ритуал, които сближава хората. Ако ви бива в кулинарията, пробвайте да сготвите нещо непринудено заедно. Дори и да не се получи перфектното блюдо, ще имате прекрасни спомени, точно като онези от лятната ваканция.

Наемете велосипеди за няколко часа през съботния следобед и завъртете педалите към най-близкия парк. Спортувайте, и заедно, и поотделно. Нищо не повишава хормоните така, както видът на гаджето ви, задъхано в секси спортен екип.

След физическото натоварване си вземете релаксираща вана. Ако нямате такава, спестете от сметката за вода с душ за двама, след което запалете ароматни свещи в спалнята и си направете взаимно отпускащи масажи.

Почивните дни запазете за разходка сред природата около вашия град или посетете кътче от страната, на което никога не сте били. Ако пък напук на вашата мотивация, времето ви изненада с дъжд, светкавици и гръмотевична буря, останете си вкъщи и прекарайте уикенд маратон, гушкайки се в леглото. Е, може и други приятни неща. Ефектът е сигурен.

В никакъв случай не бива да се страхуваме от есента. Все пак биологически, есента е логичното време за влюбване. Застудяването на климата е сигнал за нас, хората, че имаме нужда да сме двама. Това ни подтиква да създаваме партньорства през есента, за да сме подсигурени с топло гнездо през зимата. Още повече, че всеки от нас търси уюта, топлината и спокойствието на дома през хладните месеци, а всички тези неща са двойно по-приятни, когато в нашата бърлога имаме и другарче.

Това, което не умира през зимата, е много по-ценно и красиво през разцъфващата пролет. Затова се постарайте да омекотите максимално вашия лятно-есенен преход, така че той да не се отрази на нормалния ви житейски ритъм. Приемайте и се опитвайте да решавате проблемите си по-философски. Не забравяйте, че есента е сезонът на трайната любов. И ако искате да превърнете срока на вашата връзка в безкраен, трябва да възприемете цветния сезон не като край на вълшебното лято, а като начало на един нов цикъл на взаимоотношенията ви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти