Нека останем само приятели

Нека останем само приятели
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Знаете ли какво казва циганката на своя любим, когато иска да се раздели с него? Казва: "Нека останем само братовчеди". Това сега е удачна покана, която гарантира, че хората ще продължат взаимоотношенията си на стабилна основа. Братята роми винаги са били ясни, когато говорят. Каквото им е на сърцето, това им е и на езика.

Ах, колко просто и ясно звучи "Да останем само братовчеди"! Кратко, а в същото време получаваш толкова много информация - за невъзможната чиста любов, за наивността на младостта, за глупостта на етноса, за трудностите, които предстоят на влюбените, обречени да живеят с вечна рана в сърцето. На всичко отгоре е и забавно. Колко много неща, събрани само в пет думи.

В България най-голямото клише при приключване на една връзка е "Нека останем само приятели". Използва се, когато не можеш да обясниш на някого, че повече не може да го понасяш или когато се е появил друг човек в живота ти, но не искаш да нараниш отсрещния, казвайки му, че е изместен.

Всъщност "Нека останем само приятели" може да означава и куп други неща. Но нито едно от тях не е свързано с продължение на отношенията под формата на приятелство. Просто никой от двамата няма да го иска. Единият желае да продължи интимни отношения (обикновено е този, на когото му предлагат да бъде само приятел), а другият - просто не иска да бъде вече с този човек.

Мисля, че за да бъде честно, без лицемерие и недоизказаност, коректното предложение (пиша предложение, въпреки че не се иска съгласие на другия/бел. авт) за приключване на връзката трябва да бъде "Нека останем просто познати". Да, точно познати, защото никой не продължава като приятел след подобни емоции. Контактите между хората, след като се разделят, се изчерпват в случайни срещи на случайни места. Е, приятели могат да бъдат единствено във "Фейсбук". Но и за там не е сигурно.

Питам всички, които са казвали, че искат да бъдат приятели с човека, когото доскоро са обичали: "Останахте ли приятели?", "Изобщо били ли сте някога такива?", "Кога за последно излизахте за по бира двамата да се забавлявате?", "Кога бяхте заедно в някой клуб?", "Кога споделихте своя мъка и търсихте съвети един от друг?"

Като цяло е трудно мъж и жена да бъдат приятели. Дори не става въпрос, че са имали общо минало, което допълнително усложнява нещата. Приятелите имат общи интереси, общи начини за забавления, общи теми на разговор. Ако сте жена, най-вероятно се вълнувате от прически и мода, разтоварвате с шопинг и обичате да говорите за мъже. Кажете ми как очаквате мъжа, с когото искате да сте приятели, да споделя вашите интереси?

Същото важи и за другия пол - ако обожавате футбола, разтоварвате във фитнеса и колите са любимата ви тема, то как очаквате, че някоя жена може да бъде истински приятел, при положение че точно тези неща я вбесяват?

Следващия път, когато/ако някой, при раздяла, поиска да останете само приятели, то със самочувствие му отговорете: "Виж, че няма да останем приятели е ясно и на теб, и на мен. Дай поне да не бъдем врагове".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти