Не кой, а защо?

Не кой, а защо?
Снимка: Thinkstock

Адв. Георги Богданов

Седя в съдебната зала и ги слушам. От тях струи енергия - енергия на омразата. Това са хора, които довчера са спали под едно одеяло, а днес делят децата си и търсят у другия вината за проваления си брак.

Как става така и защо?

Този въпрос винаги много ме е измъчвал.

Бях писал вече, че историята на един развод е всъщност историята на една провалена любов. Нещо се е случило, нещо е разкъсало душите на тези хора, събрали се в името на любовта си в най-разпространената по света социална връзка - бракът.

Разбирам омразата им. Емоцията изключва благородството - другото са розови сериали.

Някой някого с нещо е обидил, излъгал, предал. Някой е изгубил уважението и признателността, която е имал към другия. Единият, или и двамата, са избрали да живеят емоционално с трети, а битово с половинката си. Криели са това до последния момент. Последен е моментът, в който другият разбере.

Никой не признава вината си, напротив - виновен винаги е другият. Това има определени последици - касае издръжката, родителските права, ползването на част от имуществото.

Не знам коя е най-честата причина за развода! Може би изневярата?

Реално погледнато и тя е продукт на други насложили се отношения. Връзките между хората винаги се уморяват - факт е, че имаме много малко приятели от детството си, защото и те са ни разочаровали с нещо през годините. Така е и в брака - връзката се уморява, преставаме да правим секс с брачния си партньор, търсим друга емоция. И ето я изневярата.

Впрочем, неконсумирането на брака е основание за прекратяването му. Колкото и трудно доказуемо да е.

В някои случаи разводите са фиктивни. Както има и фиктивни бракове. В трети са резултат от настъпили здравословни проблеми или възникване на социални патологии - алкохолизъм, наркомания, хазартно увлечение. След 1990 г. рязко се увеличиха икономическите разводи - намалените възможности за работа в страната ни прокудиха много хора извън пределите на родината, където да търсят работа за издръжка на семействата си. Така мъжът в Америка, а жената тук. А далеч от очите – далеч от сърцето. Бедността не е основание, но е причина.

В основата на човешката цивилизация е шумът. По този начин комуникираме. Говорът ни е определен вид шум - от тоналностите му зависи емоцията ни. Музиката, която слушаме, забележката, която правим, въпросът, който задаваме, са нещата, определящи отношенията ни.

Винаги, когато слушам арфата, се сещам за това. И за мита за Орфей и Евридика...

Хората престават да си говорят един с друг. Или ако се опитват, това завършва със скандал. Започват да се дразнят от най-малките неща и да изпускат нервите си, изгубват взаимното си доверие.

Липсата на всякакъв опит и желание да разбереш другия, за мен е в основата на раздялата.

Прекратяването на брака от съда е само един добавъчен акт.

Бракът е един доброволен, и по определение и очакване, траен съюз. Всички ние встъпваме в него, не за да се разведем с ненавист в очите определено време след това. Винаги съм се питал: защо, за да сключиш брак, са нужни 10 минути, а за да го прекратиш, понякога минават години? И си дадох отговор, докато пишех тези редове. Защото в единия случай важат правилата на любовта, а в другия - правилата на войната.

Доколкото такива правила са възможни и съществуват изобщо. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти