Най-влиятелните жени в историята

Най-влиятелните жени в историята
Снимка: Thinkstock/ViasatHistory

Редица велики мъже са оставили своя отпечатък в историята. Но не са малко и жените, които са се доказали като лидери и са успели да променят света.

От Клеопатра до Елизабет I и Софи Шол – всички те са живели в много различни епохи и среда, но има нещо, което ги обединява - те са едни от най-влиятелните дами в историята. Силни, решителни и популярни - всяка една от тях се откроява сред съвременниците си по някакъв начин.

Каналът Viasat History представя част от най-забележителните дами в миналото. Най-любопитните факти от живота им са събрани в поредицата „Жените, които оставиха следа в историята“. Епизодите ще се излъчват през месец май, всеки вторник, от 21:00 часа по Viasat History.

Една от най-влиятелните дами безспорно е Клеопатра. Нейната история и отношенията й с двама от най-великите лидери на Рим - Марк Антоний и Юлий Цезар, е предоставила материал за безброй романи и филми.

Красивата египетската владетелка е командвала войските, строила е военни кораби и е била безпощадна към враговете си.

Друга необикновена героиня, получила прозвището „Светец - покровител на Франция“ е Жана д'Арк. Заради „небесните видения“, които получава, та води французите в бунт срещу окупацията на англичаните по време на мрачните дни на Стогодишната война.

Успяла да спаси страната си, тя е първата дама, оставила следа в историята на Западната цивилизация.

Кралица Елизабет I също е оставила своя отпечатък в миналото.

Тя управлява Англия в продължение на 45 години и поставя основите на Британската империя. След смърта си през 1603 година, кралицата дава името на цяла една ера - Елизабетинската епоха.

Поредицата „Жените, които оставиха следа в историята“ среща зрителите и с Екатерина II. Императрица на Русия повече от 30 години, сред основните й заслуги са разширяването на границите на Русия и приобщаването към западната култура, започнато от Петър Велики.

Историята разказва и за жени, които не са управлявали, но са постигнали решаващи постижения. Една от тях е Кралицата на Прусия - Луиза. Заклет враг на Наполеон Бонапарт, неочакваната й смърт я превръща в символ на силата, с която родината й се опълчва срещу френския император.

През миналия век един от примерите за жена-лидер е Софи Шол. Лишена от власт и влияние, тя остава в историята като единствената дама, събрала смелост да се противопостави на Адолф Хитлер по време на Втората световна война.

Освен тези велики личности, повлияли на историята, има и много други жени, оставили своя отпечатък. В днешно време, например, всяка година авторитетното списание „Forbes“ публикува класация на „Най-влиятелните жени в света“.

Според последната от 2014-та година безспорно на първо място е канцлерът на Германия Ангела Меркел. От 2005 година насам, тя заема престижната челна позиция за четвърти пореден път и за девети път в рамките на 11 години.

Класацията съдържа девет жени, изпълняващи функцията на държавен глава, 28 шефове на предприятия и 13 жени- милиардери.

В него фигурират имената на редица влиятелни дами като британската кралица Елизабет Втора, американската телевизионна звезда Опра Уинфри, първата дама на САЩ Мишел Обама, президентът на Бразилия Дилма Русев, посланика на САЩ в ООН Саманта Пауър, управителя на Централната банка на Русия Елвира Набюлина, 67-ия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън и други.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти