„Най-щастливият човек на света“ от Еди Джаку – живот след оцеляване в Аушвиц

книга Ciela
Снимка: Ciela

По книжарниците вече може да откриете „Най-щастливият човек на света“ от Еди Джаку – мемоар за необикновения му живот след оцеляване в лагера на смъртта Аушвиц. Мемоарът, публикуван в деня на стотния рожден ден на Еди, разказва за невъобразими ужаси, но и за непреклонната сила на човешкия дух.

Роден в еврейско семейство от средната класа в Лайпциг, Германия, през 1920 година, Еди Джаку е изтръгнат от щастливото си детство от надигането на нацизма и приемането на нови закони, които му забраняват да продължи с образованието си.

Целеустременият му баща успява да уреди фалшиви документи за самоличност и изпраща Еди в частно училище, за да учи за инженер. Убеждението им е, че доброто образование неизменно води до добро бъдеще. Светли дни очакват Еди.

Но въпреки това, когато облаците на войната се сгъстяват, Еди е заловен и запратен сред ужасите на Аушвиц и Бухенвалд, потъпкан и низвергнат. Уменията му в сферата на инженерството и механиката обаче – необходими на нацистите – спасяват живота му неведнъж, а личната му изобретателност му помага да запази духа си.

Когато се измъква от ада, Еди се зарича да се усмихва всеки божи ден, убеден, че може да отдаде почит на загиналите единствено като живее възможно най-достоен живот в полза на околните.

Той се мести в Австралия и започва работа към Еврейския музей в Сидни. Разказвал историята си на стотици хиляди през годините, включително по време на конференция на TED, отново и отново Еди подчертава, че приятелството, любовта, усещането за щастие и отдаването на другите са най-важните неща в живота.

Днес Еди Джаку вярва, че е най-щастливият човек на света.

Отдавайки почит на паметта, за да предаде наследството на миналото, мемоарът „Най-щастливият човек на света“ е изцяло ориентиран към бъдещето, като напомня, че можем да сме господари на собствената си съдба, дори когато вървим срещу света.

книга Ciela
Снимка: Ciela

***

Животът може да бъде красив, ако му позволите. От вас зависи.

Еди Джаку

Изключителна и красиво разказана история, която ни напомня за силата на любовта, добротата и надеждата.

Sydney Morning Herald

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти