Може ли наистина да се умре от "разбито сърце"?

Може ли наистина да се умре от "разбито сърце"?
Снимка: Thinkstock

Ако си мислите, че клишето за разбитото от нещастна любов сърце е само израз и че няма такова нещо като да умреш от любов, то се лъжете....

Оказва се, че е съвсем възможно от скръб да се умре, колкото и плашещо да звучи това. 

Според учените това може да се окаже вярно, тъй като мъката от загубата на близък може да донесе фатални увреждания на имунната система, пише "Дейли Мейл".

Проучване е установило, че смъртта на съпруг/а, близък приятел или роднина може да има потенциално разрушителен ефект върху способността на организма да се бори с инфекции.

Резултатите от изследването биха могли да помогнат да се обясни защо вдовецът или вдовицата понякога умират много скоро след половинката си, въпреки, че изглеждат в перфектно здраве.

Екип от университета в Бирмингам изучава ефекта от тежката загуба на кръвни клетки, наречени неутрофили. Те играят ключова роля в борбата с бактериални инфекции като пневмонията.

Изследователите взели кръвни проби от наскоро опечалени мъже и жени и са разгледали колко добре неутрофилите се справят с убиването на бактерии.

Учените установили, че неутрофилите на млади скърбящи хора, са останали непокътнати. Неутрофилите на изследваните хора над 65-годишна възраст обаче вече не са в състояние да убиват бактерии.

Според д-р Анна Филипс казва, че това може да направи тези хора уязвими за потенциално смъртоносни бактериални инфекции.

Описвайки пневмонията като "един от най-големите убийци на възрастните хора", д-р Филипс казва, че бактериите, които причиняват заболяването са "навсякъде" и могат да се окажат фатални, когато неутрофилите на пациентите не функционират правилно.

Нейното проучване, публикувано в списание "Имунитетът и остаряването", твърди също така, че скръбта затруднява имунната система в борбата ѝ и с други заболявания, включително рак.

Предполага се, че това се дължи на липсата на хормона DHEAS, който обикновено помага на имунната система да остане силна. Организмът ни произвежда по-малко от този хормон, когато остареем, а когато сме в период на интензивен стрес нивата на химикала също падат.

Освен това учените предполагат, че някои хора може да бъдат толкова завладени от мъката си, че да пропускат да вземат лекарствата си, които пазят здравето им.

Сега д-р Филипс се надява да проучи дали на пенсионерите, които наскоро са загубили близък, им се дават добавки, съдържащи DHEAS, за да бъде засилена имунната им система.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти