Лицемерието на комплиментите

Лицемерието на комплиментите
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Счита ли се за комплимент, ако не отстъпиш седалка в градския транспорт на жена?

Би трябвало това да ѝ подскаже, че я считаш за бодра, енергична и изглеждаща доста по-млада от годините си. Но не - всичко това трябва да ѝ бъде казано в очите, за да бъде истински комплимент, а още по-добре ще бъде, ако в очите на правещия комплимента се чете възхищение.

Когато става въпрос за комплименти от мъже към жени, знайте, че всичко е фалш и лицемерие.

Понеже суетата е основният двигател на женските дейности, до такава степен жените са приели за нормално, когато някой гъделичка егото им, че дори не осъзнават как въздигат в собствените си представи същия този фалшив и лицемерен тип, наричайки го добре възпитан и любезен.

Нещо повече - като че ли има таен заговор в средите на нежния пол, защото считат за задължително да получават комплименти за всичко - прическа, блузка, обеци, маникюр, сандалки, пантофки, чанта, грим... за цветовото съчетание на всичко това и за факта, че тези неща са купени на промоция и дори е спестила пари.

Ако не получат комплимент за всички тези неща поотделно, моментално ти вменяват, че не ги обичаш, считаш ги за невзрачни и си пълен егоист, защото мислиш само за себе си и не отделяш и секунда внимание на другите.

На всичкото отгоре искат и моментално да се оправдаеш за това отношение към тях и да бъдат убедени в обратното. Сякаш е жизнено важно постоянно да бъде захранвана тази ламя, наречена суета.

Мисля си, че ако комплиментите бяха истина, то това не биха били  комплименти, а просто информация.

Защо е необходимо да казваме на една дама с нова чантичка, че тази чантичка  отговаря на персоналността ѝ, защото носи жизнерадостно и цветно насторение, каквото настроение създава дамата с усмивката си?

Е, извинявайте, ама това минава всякакви граници в отношението ни към предметите. Това е само една чанта, дори вероятно шита от експлоатирани малки деца във Виетнам или Индия.

Как така се случва, че в подобни ситуации фантазията ни започва да работи на такива честоти, устите ни да изричат какви ли не небивалици, а отсрещната страна да се чувства специално заради това?

Ако някой има отговори на въпросите, нека бъде така добър да ги сподели. Аз съм доста объркан.

А още повече ме обърква фактът, че живея в свят, където да похвалиш добре сложения задник и големите цици на някоя жена се счита за обиден и сексистки коментар, а да се зарадваш на новото ѝ палто минава за любезност и внимание, забележете, към самия човек.

Едно знам със сигурност - най-добрият комплимент за всяка жена винаги ще си бъде издутият отпред мъжки панталон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти