Къде си била толкова години?

Къде си била толкова години?
Снимка: netinfo

Катя Стоилова

Той ме обича! Обича ме! Това е всичко, от което имам нужда лично за себе си – да знам, че ме обича. Да го чета всеки ден в очите му. Да го чувам, докато ме целува за лека нощ. И когато ме целува с "Добро утро, слънчице!". Аз мигам на парцали, разтварям се с всяка клетка на кожата си и летя. Лека като облаче. Розово облаче, което не иска да бъде вече "тук и сега" – "здраво стъпило на краката", там, където "морето не е до колени", "два пъти да меря, веднъж да режа", защото "любовта е сляпа".

Не искам да си споням "уроците" на живота. Те отравяха всяка радост, още ненакусена. Да, мамо, да си счупиш главата на четиридесет години сигурно е голям срам. /Чета укор в мълчанието ти./ И отговорността към името не се носи като на осемнайсет. Особено когато си скъсал нерви и сто чифта обувки в пътя до тук. Но е късно да се уча да треперя за главата си. И много рано, за да прогнозирам какво може да ми дойде до главата... Точно сега искам да съм блондинка и ще си го позволя. Да не мисля. Да се радвам. За да има ВКУС утре!

Най-после имам утрешния ден. Не се страхувам да мечтая. Не крия чувствата си. Изричам думи, които с години дремеха като красивите ми буркани с домашно сладко от смокини в килера на подсъзнанието, но някой им беше забранил да напомнят за себе си, защото сърцето трябваше да живее строго. Не помня защо.

За нещо трябваше да съм наказана. И приемах да бъда наказана. Тихо и примирено изслушвах отново и отново удължаването на присъдата. Страхувах се, че ако тръгна да копая тунели за бягство, ще попадна на плъхове. И увисвах като обесен на единствения лъч, който се промъкваше през прозореца в тъгата ми, всеки път, когато възникнеше въпроса "ЗАСЛУЖАВАМ ЛИ" любов.

Бях сама на себе си прокурор и сама си бях окови. Някой ми беше внушил, че съм виновна. Някой ми беше внушил, че е срамно и егоистично да си пожелаваш щастие. Трябваше да си пожелавам топла ватенка. И аз си пожелавах. А когато за миг се размечтавах за топлите страни, грабвах сама шибучката и публично се засрамвах. Кому беше нужно? Вече няма значение.

Той ме обича! И вече не се страхувам да кажа "Искам да съм щастлива! Искам да заспивам и да се събуждам до теб, да чувствам ръката си в твоята, докато спя. И когато пресичам улицата. И когато вървя по стръмното, НЕЗАВИСИМО нагоре или надолу. Когато съм хубава и всички мъже гледат в мен – искам да вървя до теб. Защото ти правиш с мен чудеса, а аз се усмихвам, усмихвам, усмихвам."

Защото е чудо как без нещо видимо да се е променило, аз спя нощем, без да се будя от нищото и после с часове да го анализирам на тавана. А всяка следваща сутрин се оглеждам по-млада, по-здрава, по-самоуверена. Нима не е чудо някой да ти върне живота?

Превръщам нежността ти в светлина и тя прелива от мен към теб. Моята бяла добра енергия, която стисках години между зъбите, сега расте със скоростта на зора. Прекрасно е да не се срамуваш от "обичам те!". И да не се страхуваш от лудостта. А в началото реших, че си луд. Беше толкова невъзможен. А всъщност невъзможен вече е бил животът ми.

"Къде си била толкова години?" – прошепна ти и за миг тъгата се върна с цялата си безнадеждност. Но няма да се обърна назад, няма да погледна в очите на болката, която ме владееше като господар. Така е трябвало да бъде! За да прогледнем един за друг. И аз благодаря на всичко онова, през което е трябвало да премина, за да стигна до теб. И му прощавам.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти