Кой създава повече стрес на омъжените жени - мъжете им или децата?

Кой създава повече стрес на омъжените жени - мъжете им или децата?
Снимка: iStock

Натовареността на съпругите е огромна, тъй като се грижат едновременно за кариерата си, родителството, както и своя брак.

Омъжените жени под такъв стрес страдат в пъти повече от главоболия, умора, както и проблеми с гнева. Грижата за децата също може да се окаже огромен стресов фактор. Ново проучване обаче показва, че съпрузите допринасят много повече за стреса на техните жени, отколкото децата.

46% от респондентките отговарят, че малчуганите създават далеч по-малко напрежение от мъжете, като това не е свързано нито с тормоз, нито с изневяра.

Резултатите от проучването показват, че 75% от отговорилите жени са отговорни както с родителските грижи, така и с домакинската работа. При това положение обаче се установява защо съпрузите са по-голям стресов фактор – вероятно недостатъчното споделяне на отговорностите на родител, както и работата вкъщи.

f
Снимка: iStock

По-любопитен нюанс от изследваното е една от многото посочени от жените причини да се чувстват стресирани от мъжете им – защото поведението им било детско, посочват анкетираните.

Друг аспект е липсата на време за покриване на всички задължения, частично защото не получават достатъчно подкрепа.

Стресът от своя страна може да бъде предизвика и гузна съвест. Ако съпругите поемат почти всички задължения по децата, домакинството и работата, тогава цялата отговорност се стоварва на плещите им и ако нещо се обърка, те отключват чувство на вина.

Какви мерки да се вземат при такива ситуации?

Най-лесният и очевиден отговор е мъжът да се занимава малко повече с домакинство. Споделянето на домакинската работа е една от предпоставките за успешен брак.

f
Снимка: iStock

Двойките трябва да оценяват повече взаимните си усилия, защото всяка една работа е ценна, дори да не е свързана пряко с припечелване на пари. Когато задачите се делят наполовина, те ще бъдат свършени по-бързо и така ще могат да прекарват повече време заедно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти