Когато той е Романтикът

Когато той е Романтикът
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Той усеща, когато започваш да се влюбваш и си заинтригувана от него. И точно тогава прави изненадващи приятни жестове, които са извън клишето. Не те сваля, а се впуска в играта да си доставяте взаимно удоволствие, като те изненадва приятно с неща, които ти пълнят душата.

Например, пише писмо, което изпраща по добрата стара поща, за да ти каже колко е благодарен, че ви е приятно заедно. И ти подарява цяла гама изживявания, преди да отвориш плика, с изненада открила писмото в пощенската си кутия, след като снощи сте се разделили без никакъв намек, че има да ти казва нещо, за което хората пишат писма.

Писмо в пощенската кутия!? Какво може да съдържа то? В момента, в който го държиш, за секунди преминават всички емоции, показват се страховете, разбираш дали наистина този човек те вълнува и когато все пак го отвориш и прочетеш, че се радва, че те е срещнал и благодари за това, че прекарвате чудесно, може да се разплачеш от щастие. От този прекрасен жест на внимание.

Романтикът умее да ти говори чрез послания на изкуството – картина, книга, подбор на филм, след който прави жест или подарък, който е свързан с това, което заедно сте споделили. Няма значение дали филмът е романтичен – романтикът знае как да го превърне във "вашия филм".

Например, гледате "Вертикална граница" и ти подарява ключодържател – карабинер. Така ти подарява посланието, че винаги можеш да разчиташ на него, да се "закачиш" за неговото въже, да намериш стабилност, може и да се откачиш, но знаеш, че имаш възможност пак да се върнеш. В същото време, знае че ще се сещаш за него и за "вашия филм", всеки път, когато напипваш ключовете в чантата си, за да отвориш някоя врата. Предава ти послание, че е опора и врата.

Романтикът действа според принципа "жената не трябва да се пита, жената трябва да се грабва". Ако, например си му сърдита за нещо, не стои да чака да ти мине, а идва, намира те и ти носи нещо, което обичаш - като шоколад с карамел. Не те пита какво ти е или какъв ти е проблемът, а казва: "разбрах че имаш нужда от нещо сладко". Умее да превърне сръднята ти в нещо нелепо, без да те обиди или да го казва, а с действие, с което заявява, че е обърнал внимание какво обичаш и е готов да ти го достави. Нищо, че не те разбира.

Романтикът умее да те усмихва, да те разсмива, да премахва страховете, съмненията, комплексите с дребни, но много дълбоки жестове. Жестове, които те разсмиват по онзи начин, по който ти олеква, когато си видял, че на контролното по математика, вместо очакваната тройка, имаш шестица.

Романтикът те оставя с усещането, че "справянето с любовта" е съвсем лесно и като видиш за колко неща си се тревожил, направо ти е смешно. Но не цинично смешно, а с нежно състрадание към себе си и всички тези тревоги, възпитани у нас по всякакви начини.

Романтикът може и да не ти посвети стихотворение и да не ти подарява рози, но за рождения ти ден или друг празник, ще накара всички твои приятелки да напишат защо те обичат, ще събере текстовете им в книга или в кутия от обувки и ще ти я подари за празника.

Романтикът ще направи предложение за брак като заснеме на видео всичките ви приятели, които ти искат ръката за него и ще ти го пусне в най-неочакван момент – когато сте съвсем неглиже и просто прекарвате заедно добре.

Романтикът не се страхува от любовта, която изпитва и му е леко да превърне изживяването ѝ в забавна игра на жестове на внимание и съпричастност.

Романтикът обича да прекарва времето си с теб, да пътувате, да споделя представите си за света, без да се притеснява, че ще бъде неразбран. Споделя ги, защото му е приятно да насища връзката ви с още значимост.

Романтикът обича да си говори с теб. Обича това време заедно. Отделя му внимание. Дали ще е един час на чаша вино или чаша чай вечер, преди да си легнете, но за него това време е по-важно от вечерния филм, телевизионно предаване или късните новини с тревогите на света. По-важно е от работата, която върши.

Романтикът няма ни най-малка представа какво е това "да си купуваш любов". Ако има възможност, ще осигури всичко на света, за да си материално задоволена и да имаш това, което искаш. Ако няма възможности, ще е способен да даде и последния петак, за да прекара времето си с теб. Например, ако трябва да избира между това дали да ти купи подарък или да споделите вечеря в приятен ресторант, ще избере второто.

Романтикът не шикалкави по отношение на желанието си да бъде близо до теб – то е чисто и ясно, в това намерение няма тревога, че може да бъде отблъснат. Или че някаква формална причина от външния свят, може да бъде пречка да споделяте радостта си от общуването един с друг.

Романтикът създава атмосфера на доверие – доверие в самата любов, доверие в лекотата на общуването, доверие, че си приета, обичана и обожавана деликатно и ненатрапчиво. Доверие, че чистотата и красотата на усещането, че любовта присъства в отношенията ви, е самата реалност. А не някакъв неосъществим копнеж.

Романтикът е неуморим посланик на красотата на любовта.

Когато романтикът не срещне разбиране, когато не получи отговор на любовта и жестовете си, когато чуе или усети "да, но аз не те обичам", той изпитва болка, но това не наранява самия него и не го прави циничен. Болката му е по-скоро заради мъката, че другите не усещат толкова истински и красиво нещата като него.

Той обаче с нищо няма да се промени в своето отношение при следващата своя любов. Разбран или неразбран, той си остава посланик на любовта. И нищо друго няма значение. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти