Когато малко ревност е полезна

Когато малко ревност е полезна
Снимка: Thinsktock

Едва ли има човек, който с ръка на сърцето да признае, че никога, по никакъв повод не е ревнувал.

Истината е, че малко или много на всеки се е случвало да изпита недоволство или да бъде подразнен, ако разбере, че партньорът му има по-близки отношения с друг мъж/жена.

При някои ревността е едва забележима, докато при други избухва като пожар, който е способен да съсипе всичко. Ненапразно ревността често е оприличавана на болест.

Ново проучване обаче доказва, че природно ни е заложено желанието да "опазим" партньора си от други индивиди.

Изследването е проведено сред 100 хетеросексуални двойки и е публикувано в Journal of Social and Personal Relationships.

Заключенията на учените са, че когато единият от партньорите се почувства застрашен от това да му бъде отнета половинката, изпада в защитно състояние.

При животните реакцията може да е много първична и силова – директно отблъскване на третия.

При хората също не е невъзможно да се наблюдава сходна първична реакция, но по-често засегнатият партньор избира по-неагресивна техника, за да защити "своето".

Понякога реакцията може да се изрази като желание за още по-дълбоко обвързване между двамата. Или казано с две думи – да скрепи и сплоти повече отношенията им и дори да даде нужния тласък да се премине към следващото ниво – живеене заедно, сватба, деца и т.н.

Според изследването, когато се опитате да защитите връзката си, без обаче да проявявате агресия към партньора и обсебваща ревност, това може да послужи като вид обяснение в любов.

Умерената ревност може да покаже на този, към когото е проявена, вид загриженост.

В никакъв случай обаче не бива да се преминава към "болния" тип ревност, когато се стига до скандали, агресия и отнемане на личното пространство

Вижте какво има да каже Катето Евро за умерената ревност ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти