Какво прави двойките по-щастливи – сексът или децата?

Какво прави двойките по-щастливи – сексът или децата?
Снимка: Thinkstock

Да имаш семейство и деца е голямо предизвикателство, но в цялата тази динамика на деня, къде е отделено време за личното щастие и ласки с половинката?

Ново проучване, проведено от психолога Карстън Грим от Университета "Кентърбъри", Нова Зеландия, установява, че двойките поставят на първо място в своите персонални класации на правещите ги щастливи дейности - секса. Следва ги пиене на алкохолно питие или забавление навън със семейни приятели. Децата и заниманията с тях остават едва на пето място в класацията.

Изследването било проведено сред двойки, които имат деца и включвало 30 дейности, които участниците трябвало да подредят по критерии: какво им носи удоволствие, колко ангажирани се чувстват, извършвайки съответното занимание и какво удовлетворение им носи изпълнението му.

Шокиращо или не, сексът бил водещ в класациите при всички анкетирани и по всички критерии.

Според д-р Грим не бива да се изненадваме, че сексът и алкохолът изпреварват грижите за децата при концепцията за щастие на съвременните семейства.

Напълно известно ни е, че сексът е един от най-приятните и ефективни начини за понижаването нивата на стреса, който съпровожда ежедневно живота ни в немалки количества.

Отпускаща напитка или коктейл, в компанията на приятел или любимия, също благоприятства спокойствието и щастието.

“Участниците в изследването в никакъв случай не са лоши родители. Те обръщат достатъчно внимание на децата си, но осъзнават факта, че човек няма как да се отдаде на малките през 24 часа от денонощието. Това не е полезно и за самото дете, което вместо да се чувства потиснато и обсебено, ще вижда мама и татко усмихнати”, допълва психологът Грим.

Разбира се, резултатите от проучването доказват, че хората не бива да се посвещат изцяло на децата си, а да отделят и малко време за самите тях. Така, когато родителите са щастливи, децата също ще растат в хармонична среда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти