Какво е депресия след секс и само жените ли я изпитваме?

Унилото настроение след секс е нещо, което досега се наблюдава предимно при жените, но ново проучване разкрива, че то не е нещо непознато и за противоположния пол.

Посткоитална дисфория (ПД) е терминът, използван за описване на чувства като тъга, раздразнение, напрежение (и дори плач) след секс. Науката досега не е обявявала състоянието като такова, което засяга мъжете.

Друго обаче показва първото по рода си международно изследване, което провеждат учени от Университета по технологии в Куинсленд. Сред участниците са 1 208 мъже от Австралия, Великобритания, САЩ и други страни.

41% от изследваните посочват, че са изпитвали ПД поне веднъж в рамките на месец преди проучването, а само 4% го преживяват редовно. Описанията на въпросното настроение след секс при участниците варират от „не искам да ме докосват и предпочитам да ме оставят на мира“ до „искам да се разсея от всичко, което се е случило“.

Някои мъже дори отбелязват, че се чувстват „безчувствени и празни“, което учените отбелязват, че се различава коренно от настроението на онези, изпитващи позитивни емоции като задоволство и близост спрямо партньора.

За какво мислят жените по време на секс

Според проф. Робърт Швайцър резултатите от проучването потвърждават неяснотите около сексуалните преживявания от мъжка гледна точка: „Предишни изследвания върху ПД при жените показват подобно количество дами, при които се наблюдава състоянието. За мъжете обаче не е известно. Можем само да предположим, че факторите са комплексни, включително биологични и психологични.“

Сред причините при женския пол обикновено е генетично наследена чувствителност, хормонални и психологични фактори, които също не са достатъчно изследвани. Всеки случай на ПД е индивидуален, но според Денис Ноулс – секс терапевт и консултант, не е задължително в основата да стои травма.

Тя добавя, че посткоиталната дисфория често не е знак за нещо сериозно, а за състоянието допринася вълнението и последвалият спад в нивото на хормоните, което се появява след секс.

Какъв цвят е твоята секс аура?

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти