Какво е депресия след секс и само жените ли я изпитваме?

депресия след секс
Снимка: Thinkstock

Унилото настроение след секс е нещо, което досега се наблюдава предимно при жените, но ново проучване разкрива, че то не е нещо непознато и за противоположния пол.

Посткоитална дисфория (ПД) е терминът, използван за описване на чувства като тъга, раздразнение, напрежение (и дори плач) след секс. Науката досега не е обявявала състоянието като такова, което засяга мъжете.

Друго обаче показва първото по рода си международно изследване, което провеждат учени от Университета по технологии в Куинсленд. Сред участниците са 1 208 мъже от Австралия, Великобритания, САЩ и други страни.

41% от изследваните посочват, че са изпитвали ПД поне веднъж в рамките на месец преди проучването, а само 4% го преживяват редовно. Описанията на въпросното настроение след секс при участниците варират от „не искам да ме докосват и предпочитам да ме оставят на мира“ до „искам да се разсея от всичко, което се е случило“.

Някои мъже дори отбелязват, че се чувстват „безчувствени и празни“, което учените отбелязват, че се различава коренно от настроението на онези, изпитващи позитивни емоции като задоволство и близост спрямо партньора.

Според проф. Робърт Швайцър резултатите от проучването потвърждават неяснотите около сексуалните преживявания от мъжка гледна точка: „Предишни изследвания върху ПД при жените показват подобно количество дами, при които се наблюдава състоянието. За мъжете обаче не е известно. Можем само да предположим, че факторите са комплексни, включително биологични и психологични.“

депресия след секс
Снимка: Thinkstock

Сред причините при женския пол обикновено е генетично наследена чувствителност, хормонални и психологични фактори, които също не са достатъчно изследвани. Всеки случай на ПД е индивидуален, но според Денис Ноулс – секс терапевт и консултант, не е задължително в основата да стои травма или разкайване.

Тя добавя, че посткоиталната дисфория често не е знак за нещо сериозно, а за състоянието допринася вълнението и последвалият спад в нивото на хормоните, което се появява след секс и предизвиква чувство на тъга.

август хороскоп
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти