Как ни мамят мъжете

Хитър Петър
Снимка: Thinkstock

Катя Стоилова

ТОЙ е с моряшка фланелка, рус, загорял на слънцето. ТЯ  – с шапчица на една кука и розов костюм. И лигавник, стига до коленете ѝ.

Стоят от двете страни на стъклото. ТЯ дефилира до масата, където лъжицата се набутва в устата ѝ и после бързо се връща до мястото, където ТОЙ е залепил нос. Мълчат и се изучават с поглед. ТОЙ прави движения с длан по прозореца. ТЯ ги следва.

В един миг, осъзнала, че малко встрани има портал навън, се спуска клатушкайки. Почти прелита по наклона на рампата, но ТОЙ е отдолу и спира в него. Гледат се право в очите. ТЯ започва  да чувства лигавника и прави непохватен опит да го отстрани. ТОЙ услужливо го отвързва.

Хваща я за ръка и я повежда. Лигавникът остава на бордюра. ТОЙ е на около три. ТЯ няма повече от година и половина.

Шмугват се между недораслите палми и стълбището за подземния етаж на хотела. Парапетът е тесен и ТЯ се колебае, но ТОЙ най-после проговаря "Не бой ся, я с тобой!"...

После отнякъде връхлита с вик мама, грабва принцесата и заминава. След като му издърпват ухото, отвеждат и него.

НЕ БОЙ СЕ, АЗ СЪМ С ТЕБ... Ех, как ги очакваме и как лесно се лъжем с тези думички! Отдавна знам, че само аз съм тази, която ме спасява, когато залитна по тънкия перваз между успеха и провала, между лошите и добрите.

Обаче си живея с едно чувство, че ако ей сега се появи една тумба разбойници с ками и превръзка на окото, или най-малкото с бръснати глави, той ще ме защити.

От нещо, не знам какво... Глад, студ, природно бедствие, изгърмял бушон. Ама какъв бушон, нали дори китайската мазилка сама я наплесках на стените?!? Но виж, за студа не бях права, все пак ми топли краката под юргана зимно време. Е, това беше преди да купя климатиците. И винаги изкарва колата от кръстовища, когато светофарът не работи и слизам, за да изчакам другите да решат казуса с предимството.

Но пък кръв давам по-често и по-рядко пия хапове. Нищо, че все се оплаквам от болежки, то е по-скоро да го изпитам дали е с мен. И той винаги ми казва "пий едно хапче и ще ти мине". Аз разбира се не пия. Но ми минава. Защото той ми е казал, че ще ми мине. Като на куче ми минава. И като куче съм благодарна.

То дори от куче не се е налагало да ме спасява, и слава Богу, но аз съм приела, че ще ме защити. Ако ми се наложи. Интересното е, че и той мисли така. В смисъл – убеден е, че всичко което съм, е благодарение на неговите мъдри напътствия. Аз бих сменила "напътил" с "напъдил".

Напъдил към самодоказване, себеутвърждаване и тем подобни феминистични залъгалки, но няма да издребняваме, важен е резултатът. А той е факт, голяма работа кой с какво е допринесъл за създаването ми.

Хубавото е, че всички сме доволни – те, че се чувстват "главни", ние, че сме "под крилото" им. Друг е въпросът накъде ни водят? Там, към тесния парапет между тръните и стълбището, където сме плахи и несигурни. Където едно окуражение ни стига, за да направим следващата крачка.

За да бъдем смели с идеята, че не сме сами. Те знаят това. Не толкова с разума, колкото с природата си. И затова ни „водят”. Натам, където да чувстват, че имаме нужда от тяхното "не бой се, аз съм с теб"?

За тяхно щастие в 21-и век почти не се налага това да се доказва с действия. Думите. Само  думите като мантра, владеят още женското ни очакване. От една до четиридесет и една. Насетне не знам. 

Възможно е някой ден да се събуждаме, осъзнали, че ги обичаме не защото могат да обезглавят с един замах триглава ламя, да натръшкат дузина нинджи или да бръкнат в гърлото на крокодил, за да ни спасят, а защото са те – сладури на три и на три пъти по 30, облекли с моряшки фанелки сърцата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти