Изгубеният рай е в собствената ти кухня!

Изгубеният рай е в собствената ти кухня!
Снимка: netinfo

Някой от вас да си мисли, че Господ върши нещо, без да го е премислил? Не, нали.

Затова е Господ – винаги е всеблаг, всеопрощаващ и справедлив. Той създава светлината, небето и земята, флората и фауната, че накрая му остават сили и за мъжа и жената. Не интимно.

Скалъпва мъжа от кал, после, за да не е самотен, му спретва подобрено издание от собственото му ребро. На това място всички мъже потриват самодоволно ръце, зер реброто е кост без мозък. Трийте кунки, няма лошо.

Та щъкат Адам и Ева из Райската градина, захласват се по цветенцата и пеперудките, кипи безсмислено самодоволство. Всичко си имат, в Рая какво пък толкоз му е необходимо на човека – ни студ, ни глад, ни ядове. Оппаа! Забравяме за забраната – всичко могат да правят, само да не се докосват до едно-единствено дърво, да не вкусват ябълката на познанието.

И оттук започват, майко мила, всички беди?

Според мен на Ева сто на сто й е писнало да припка от сутрин до мрак по тучните полянки край бистрите ручейчета и да гледа как Адам зяпа облачетата през клоните на дърветата. Обаче: това ли е била целта на Господ – да създаде райската градина и две бройки същества?

Той, който всичко знае, не е ли бил наясно, че забраненият плод е най-сладък и след като е създал дървото на познанието, не е чакал кога точно тези две безметежни създания ще се опитат да опитат плодовете му. Защото иначе някак безсмислено ми изглежда след цяла създадена вселена, да седнеш и да гледаш сеира на нищоправещите твои чада.

Получава се един затворен кръг. Защо ще създаваш екземпляри от различни полове, ако те не осъзнават това.

Снимка: netinfo

Божият промисъл не може да е толкова елементарен. Не ли Той е изпратил изкушението в образа на змията?

И, ще кажете, избрал е по-слабото звено. Напротив, заложил е на по-силното. Ева просто е била по-креативната априори. Такава я е създал. Та отхапала от ябълката, пък замотала и главата на Адам и станала тя каквато станала. Знаете – грехопадение, че изгонване от Рая, че с труд ще изкарваш хляба си и в мъки ще раждаш децата си, че нароило се човечество, проба-грешка-проба, щъкаме ние сега по майката земя и нищо човешко не ни е чуждо. На някои и нищо животинско не им е чуждо, но и това влиза в Божия замисъл.

По тази логика, жената вместо да бъде охулвана, следва да бъде възхвалявана. Ней дължим живота си – не вечен, слава Богу, а такъв, какъвто си го направим. Грешим, падаме, ставаме, вървим напред по пътя на познанието или се лутаме с години през пустините на безпросветността, връщаме се назад и почваме пак отначало, но вървим, не припкаме в ограничения периметър на една градина, та била тя и райска. Богохулно ли ви звучи?

Я се замислете – щом Бог е навсякъде и във всичко, значи Той това е предвидил и това е определил. За нас. За предците ни и за правнуците ни, напред и все напред във времето и пространството, които Той е създал. Ева е виновна за изгубения Рай? Ама ако не беше тя, нямаше да има и човечество или аз нещо греша?

Снимка: netinfo

Изобщо не смятам, че съм първата, която е стигнала до тези ясни като бял ден умозаключения. Много неща в тази посока съм чела през годините и те изплуват, когато трябва да обяснявам защо не си живеем райски безметежно.

Познанието носи страдание, но без множенето на знания няма живот. Нищо няма – дори ракийката вечер на масата в кухнята, която вашата си Ева ви поднася с една нарязана в чинийката от сватбения сервиз ябълка. Райско, а?

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти