Химията ли е най-важното нещо за edna връзка?

двойка любов връзка
Снимка: Istock

Когато става въпрос за оценяване на взаимоотношенията, химията е елементът, който често е определян като най-важният. Определянето на какво точно е химията между двама души и защо е толкова важна обаче не винаги е лесно. Необходимо ли е във всяка връзка да има химия, за да е наистина стабилна? И възможно ли е да сте в пълноценно партньорство, което не включва фойерверки? Според известния терапевт от Лос Анджелис – д-р Гари Браун, това е химическа реакция в мозъка, която предизвиква интензивно привличане.

прегръдка гушкане любов връзка двойка мъж жена
Снимка: iStock

„Химията е онова гъделичкащо усещане, което имаме, когато сме наясно в ума и тялото си, че сме значително привлечени от някого“, казва д-р Браун пред “Elite Daily“. „Когато допаминовите рецептори в мозъка се активират, ние чувстваме тази така наречена „химия“. Ето защо наричаме допамин хормона на любовта.“

8 зодиакални двойки, които са идеално балансирани >>>

Въпреки че преживяването на този първоначален допаминов прилив може да бъде невероятно усещане, д-р Браун отбелязва, че химията може да се преживее и като бавно изграждане: „Понякога има много малко химия, когато първо се срещнем с някого, а след това бавно единият или и двамата започват да я развиват и усещат“, добавя д-р Браун.

двойка връзка любов
Снимка: iStock

Писателят и специалист по запознанства и връзки Деметриус Фигероа подчертава важността на химията от своята гледна точка, но също така признава, че има изключения от всяко правило:

„Мисля, че всяка връзка изисква химия. Но наистина всичко зависи от хората във връзката и колко важна е химията за тях. Ако връзката е изградена върху взаимна обич, признателност и съвместимост, напълно е възможно химията да не е голям фактор. Съществува обаче и обратният вариант, когато връзката е изградена предимно върху химията, като съвместимостта е почти без значение.“

И Фигероа, и д-р Браун са съгласни, че макар химията да е добро нещо, това не винаги е индикатор, че връзката ще се получи. Ето защо е важно да не забравяме напълно за по-малко вълнуващата сестра на химията – съвместимостта. „Съвместимостта е всички общи неща, които имате помежду си, независимо дали са интереси, възгледи за живота или цели“, обяснява Фигероа.

„Мислете за съвместимостта като за логичната страна на привличането, а химията като за емоционалната страна на привличането.“ Ако сте в отношения, в които липсва някой от тези елементи, само вие можете да решите дали си струва компромиса. Фигероа и д-р Браун са съгласни, че химията и съвместимостта работят заедно, за да се постигнат стабилни отношенията, но отново всичко се свежда до личните предпочитания.

7 полезни ефекта от гушкането за здравето ни >>>

връзка любов двойка
Снимка: iStock

Когато решавате колко важна е химията за вас, може също да бъде полезно да осъзнаете, че макар че химията често е това, което обединява хората, тя не е задължително елементът, който ги държи заедно. „С течение на времето първоначалните романтични фойерверки обикновено намаляват и това е особено вярно за отношенията, които продължават десетилетия“, обяснява д-р Браун.

Така че, ако помежду ви не проблясват постоянно искри, но нито един от вас не е прекалено загрижен за това, тогава може да не е проблем в дългосрочен план. Не забравяйте, че динамиката във връзките никога не е абсолютно еднаква. Най-важното е двамата партньори да чувстват, че връзката удовлетворява техните нужди и ако химията не е една от тях, това също е нормално.

Зодиите, които се привличат фатално, но никога няма да бъдат щастливи заедно >>>

двойка щастие любов море океан
Снимка: iStock

Още от Под завивките:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти