Ето какво се случва в мозъка ви, когато сте заедно с партньора си през цялото време

двойка любов връзка дом вино кухня
Снимка: iStock

До скоро много от нас се оплаквахме от факта, че не прекарваме достатъчно време с половинките си, заради натоварения си работен график. Но едва ли някой е предполагал тогава, че с настъпването на март месец ще прекарваме с любимия си 24/7 – буквално.

Карантината се оказа едновременно благословия и проклятие за двойките – въпреки че предоставя безброй нови възможности за сближаване, също толкова лесно е и да се дразните взаимно, когато сте затворени у дома за неопределено време. И тук идва ред на въпроса: какво се случва в мозъка ви, когато сте постоянно заедно с партньора си? И какъв ефект има тази промяна върху химията в отношенията ви?

Отговор предлага д-р Хелън Фишър, изследовател на човешкото поведение. Прекарала повече от 40 години в изучаване на романтичната любов и развитието на връзките, Фишър е наблюдавала от първа ръка какво прави любовта с мозъка и според нея карантината е напълно безпрецедентно предизвикателство за двойките.

двойка любов уют
Снимка: Istock

„Ние просто не сме създадени да прекарваме 24/7 с някого“, казва тя пред “Elite Daily”.

Тъй като не е съвсем естествено да живеете, да работите, да ядете, да спите, да си почивате и дори да спортувате в едно и също пространство ден след ден, Фишър вярва, че карантината представлява ситуация на свързване или разпад за двойките. Според нея реакцията на мозъка срещу обстоятелствата до голяма степен зависи от здравето и качеството на връзката преди да навлезем в карантина.

„Ако сте в много щастливо партньорство, прекарването на повече време с партньора ще повиши допаминовата система, ще ви даде оптимизъм, енергия и мотивация, ще засили имунната система и ще облекчи болката“, казва Фишър.

Някои от тези добри химикали за мозъка също са под ваш контрол. Според Фишър физическото докосване може да играе значителна роля в реакцията на мозъка ви по време на карантина. Не подценявайте силата на обикновена прегръдка или целувка – тези действия могат да предизвикат отделяне на окситоцин, което води до усещане за по-дълбока привързаност към партньора ви. Доклад от Медицинското училище в Харвард отбелязва, че окситоцинът е отговорен за чувствата на спокойствие и сигурност, които са вероятно много необходими по време на глобална криза (като пандемия). И тъй като оргазмът причинява огромен приток на окситоцин, Фишър подчертава, че активният сексуален живот по време на карантина може да доведе до голяма промяна в настроението и здравето ви.

двойка спалня
Снимка: iStock

От друга страна, това, което се случва в мозъка ви по време на карантина, ако връзката ви не е толкова стабилна и щастлива, изглежда съвсем различно:

„Ако сте в капан в партньорство, което не работи, това е много стресиращо – и хроничният стрес води до допаминовата система и може да ви накара да се почувствате летаргични, депресирани и враждебни“, обяснява Фишър.

Ако например се разочаровате от постоянното прекарване на времето си заедно, това може да предизвика реакция на стрес в мозъка, активиране на симпатиковата нервна система и изпомпване на адреналин в кръвообращението.

17 въпроса, които да зададете на партньора си по време на самоизолация

Допаминът е известен като химикала, който ни кара да се чувстваме добре, и е обвързан пряко с безкрайно вълнуващия процес на влюбването, когато сърцето ни просто иска да бъде близо до новия ни партньор. Когато за първи път опознавате някого, нивата на допамин са високи поради постоянния поток от нови преживявания – като първата целувка, първото ви пътуване заедно или онези интимни разговори през цялата нощ. Така че ако нивата на допамин зависят от новите и вълнуващи неща, какво се случва с този невротрансмитер, когато сте останали вкъщи с вашия партньор ден след ден, след ден?

двойка любов
Снимка: iStock

Може да се предположи, че карантината би могла да е истински убиец на допамин, но всъщност Фишър обяснява, че извънредната ситуация мотивира много хора да разнообразят нещата. Много двойки се захващат с нови хобита, изпробват нови рецепти в кухнята, стават креативни в леглото или пробват нови упражнения. Тъй като правите нещо непознато, което задейства търсения допаминов прилив, свързан с романтичната любов, всички тези усилия помагат да се запали отново онази страст, характерна за фазата на медения месец.

Така например може да отбележите някой празник само двамата по специален начин – облечете се хубаво, пригответе си вкусна вечеря, пуснете си музика, запалете свещи. Тази малка „игра“ ще е приятно разнообразие, което несъмнено ще предизвика прилив на допамин. От друга страна, ако всяко действие на партньора ви започва да ви дразни, помислете и за поставяне на някои граници и индивидуални занимания – ходене на разходка, медитация или видеоразговори с приятели.

„Дори най-близките партньори се нуждаят от индивидуално време. Това е от критично значение за здравето на връзката.“

двойка жена любов
Снимка: Istock

Прекарването на цялото това време заедно може да окаже безспорно въздействие върху химията в мозъка ви, но типът ефект, който има, се определя от това колко здрави и щастливи са отношенията ви. Можете ли да запазите известна самостоятелност или вашият партньор нарушава личното ви пространство? Намерили ли сте с партньора си общо хоби по време на карантината, или открихте само нови различия, които е трудно да се преодолеят?

„Мозъкът винаги се променя и реагира на това, което се случва по сложни начини“, казва Фишър. „Катастрофите ви преместват към следващата стъпка в живота. Това означава, че карантината ще ви измести по един или друг начин – или един към друг, или далеч един от друг.“

И така, какво избирате да бъде?

Останете си вкъщи: 12 романтични идеи за влюбени

ох на мама
Снимка: Личен архив

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти