Двойно по-голям

Двойно по-голям
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Мъжете били като виното – с напредването на годините ставали все по-стойностни и качествени. Един зрял мъж може да бъде по-привлекателен в очите на младо и неопитно момиче, защото знае как да се държи с една дама и как да я накара да се почувства специална.

Господата с посребрени коси  са  усъвършенствали уменията си да ухажват и да ценят жените и не се свенят да го показват, за разлика от по-младите им събратими, за които криворазбраното "мъжкарско" поведение често е съпроводено от пренебрежително отношение спрямо нежния пол.

Нерядко улегналите мъже разполагат и с повече средства, могат да си позволят да правят скъпи подаръци или да заведат любимата си на екзотична почивка. Но това е само външната видима страна при такъв вид любовни взаимоотношения. Дали обаче под луксозната обвивка не се крие някакъв проблем за всеки един от партньорите?

Да се запознаеш с двойка, в която мъжът спокойно би могъл да бъде сбъркан с баща (дори и дядо) на въпросното момиче не е изключение. Все повече стават случаите и на другия модел: Тя - зряла, по-опитна дама, а той – млад, бликащ от сексуална енергия, във вихъра на своите 20 години.

Когато попаднем в компания с подобна двойка, се стараем да проявим толерантност и разбиране относно връзката им, да ги подкрепяме и да сме солидарни с тяхната любов.

Все пак всеки има право да обича и да бъде обичан, независимо от възрастта. Е, от време на време идва момент и да поклюкарстваме съвсем добронамерено зад гърба на "онези наши приятели".

Какво се случва обаче, ако ти случайно или не, също се превърнеш в част от техния отбор?

Тогава се сблъскваш лице в лице с действителността, а тя невинаги показва само розовата си страна. В повечето случаи  не се  гледа с добро око на взаимоотношения, извън изградените от обществото стереотипи.

Клишираните граници, че мъжът трябва да е малко по-възрастен от дамата, но не прекалено, а тя от своя страна винаги трябва да е по-младата в двойката, ще те потискат. Неодобрението на връзки, в които тя е по-зрялата и опитната, а той - малък и все още несигурен в увлечението си, ще те обезкуражават. Подобна любов често е неразбрана, не се толерира и се счита за неуместна, а близостта между вас двамата се определя повече като интерес и изгода, отколкото като въпрос на чувства.

Какво всъщност ни кара да се влюбваме в двойно (или тройно) по-големи или по-млади от нас? Обич, лудост, търсене на закрила, надрастване на нашето собствено поколение?

Прекарваме дълги, понякога мъчителни години с неподходящ партньор, преживяваме травмираща раздяла. Умишлено или не, страхът да не попаднем отново на неуместен за нас човек ни кара да търсим новата си половинка сред други, по-нови или стари ЕГН измерения, където ценностите, разбиранията и навиците са абсолюютно различни с надеждата, че истината е някъде там. А непознатото и разнообразното винаги привлича и обещава нещо по-добро, нали?

Любовта се случва. Така както се случва и на 15, и на 50, а защо не и на повече? Не бива да изпитваш срам, ако обичаш по-възрастен или по-млад човек, щом той те кара да се чувстваш щастлив и удовлетворен от връзката си.

Какво от това, че зад гърба на младото момиче се носят слухове, че тя по-скоро търси в него бащина подкрепа или изгода, отколкото нещо по-силно... Какво от това, че за улегналата дама с по-млад партнъор се говори, че младият жребец не отива на годините й, а тя е с него само защото е изпаднала в кризата на средната възраст и иска да се докаже, че още е привлекателна и желана?

Жените са тези, които по-често търпят укор от близки и непознати , независимо дали са много по-млади или по-възрастни в любовния тандем. Но подобни предубеждения не бива да те отказват, защото предразсъдъците са за хора без въображение.

Понякога подобна авантюра би могла да бъде трудна и непосилна и за двете страни. Психическото напрежение, което обществото, а понякога и близкото обкръжение, ще оказват върху аферата ви, би срутило до основи и най-стабилната и сигурна връзка. Обвиненията за неудобните отношения, въпросите какво ще си помислят другите, чувството за вина, което обвзема някой от партньорите, са в състояние да нанесат непоправими пукнатини и пробойни на кораба на любовното щастие.

И все пак... Едва ли някой щеше толкова добре да познава имена като Хю Хефнър, Ана-Никол Смит или Деми Мур, ако не бяха любовните им похождения с двойно, тройно, че даже и четворно по-възрастни или по-млади от тях партньори. Щом те го могат, защо и ти да не си способен на това?

За любовта няма правилно време, място и възраст. Необходим е правилният човек. И колкото тази връзка да се струва неподходяща, налудничава и безперспективна в очите на другите, не бива да вярваш на който и да било, освен на близките си и най-вече на себе си.

Така или иначе от този любовен водовъртеж ще излезеш или двойно по-голям, или двойно по-мъдър, или двойно по-щастлив! А и отлежалото вино е най-добро и пивко, нали?

Наздраве!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти