„Десет цезари“ от Бари Страус – призраците на Рим

книга Ciela
Снимка: Ciela

От днес по книжарниците вече се намира впечатляващото издание „Десет цезари“ от бестселъровия историк Бари Страус. През животите на десет от императорите, чието управление е променило качествено облика на империята, Страус разказва историята на Рим от Август чак до Константин.

Наследството на Рим влияе на съвременния свят и до днес. Езиците, на които говори голяма част от света, произхождат от латинския. Римското право е сериозна дисциплина, която никой юрист не може да пропусне. Архитектурата – и не само – заимства естетически и функционално от класическата епоха. А Рим продължава да бъде важно духовно ядро на една от основните световни религии. Но кои са хората, оформили Рим – града, който в зенита си е бил столица на целия Средиземноморски свят?

От малко градче в блатиста местност Рим започва да трупа военна мощ, ресурси и влияние, а в последствие и територии. Градът се превръща в сила, а от сила – в колонизатор. Но може ли да устои на тежестта на териториалната си експанзия за дълго? В крайна сметка други империи са се пречупвали. Но когато мощта на тромавия колос изглежда най-отслабена, един политик съзира възможността да преобрази управлението в съвършено нова структура – принципат.

Принцепсът Октавиан Август – пръв сред равни в управлението – дава начало на преобразяването на Републиката в империя. От неговото управление до император Константин, който мести столицата на изток и превръща империята в християнска има период от три и половина века, който продължава да се изучава и да вдъхновява и до днес. Бари Страус изследва животите на Август, Тиберий, Нерон, Веспасиан, Траян, Адриан, Марк Аврелий, Септимий Север, Диоклециан и Константин.

Смайващото изследване „Десет цезари“ от Бари Страус разказва увлекателно съдбите на десет уникални личности, променили самата тъкан на обществото.

Стъпвайки на изследователския труд на големи университети и най-новите изследвания в областта, Страус създава жив, ярък и напълно очовечен облик на Римската империя от раждането ѝ до упадъка на Запада.

книга Ciela
Снимка: Издателство Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти