Да разбием брачните митове на пух и прах

Да разбием брачните митове на пух и прах
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Относно брака и съвместното съжителство се носят всякакви митове и легенди, като повечето от тях никак не са приятни. Най-често разпространените са, че той ще се промени изцяло, любовта ви ще се изпари, заедно със секса, а на тяхно място ще дойдат скандалите и караниците и какво ли не още.

Според психотерапевта Памела Гарбер причината за това се корени в склонността на хората да идеализират брака и да си мислят, че всичко ще тече гладко, без проблеми, само защото са си разменили халки.

"Ако се карате в началото, е много вероятно да продължите да се карате и занапред. Нещата не се променят с магичeска пръчка", споделя Гарбер.

Ето някои от най-големите митове за брака и тяхното развенчаване.

Бракът ще ни промени
Хората се променят с времето, това е факт. Ако вашият партньор е имал сериозни проблеми преди брака, които са ви дразнили или които сте се опитвали да промените, не може да очаквате, че след сватбата той ще се промени моментално и ще бъде такъв, какъвто го искате. За справяне със сериозните проблеми (тежък нрав, избухливост, буйстване, алкохолизъм и тн) се иска много постоянство и старание от двете страни. Но ако се изнервяте от факта, че не си мие чашата от кафе или си разхвърля дрехите из стаята, се замислете дали това е чак толкова сериозно престъпление от негова страна. С времето трябва да се напаснете един към друг и да свикнете да живеете заедно в разбирателство. Освен това, се замислете, че вие също имате навици, които дразнят и него.

Щом сме женени, трябва да имаме еднакви интереси
Бракът в никакъв случай не трябва да заличава индивидуалността на партньорите. Всеки може да има своето хоби и време за себе си. Все пак, не сте сиамски близнаци, а женена двойка. Има разлика.

Край на излизанията с приятели
Това има общо с казаното по-горе. Не се изолирайте от външния свят и от старите си приятели. Освен това не е необходимо на всички срещи с вашите приятели да водите и половинката си или да ходите винаги с него, когато има среща с момчетата. Така ще се задушите взаимно. Според Гилда Каръл - специалист в отношенията между половете, за жените е от особено значение да имат най-добра приятелка и да си споделят с нея. Да, партньорът ви трябва да е най-близкият ви човек, но все пак вие имате нужда и от други приятели.

Децата ще ни сплотят повече
Ако имате по-сериозни проблеми в брака и отношенията ви не се развиват добре, е погрешно да мислите, че раждането на дете ще поправи всичко това. Мотивацията да станете родители трябва да произхожда от мисленето, че вече сте готови за такава отговорност и може да отглеждате заедно поколение, а не че бебето само по себе си ще реши проблемите ви. С раждането на детето възникват много грижи и задължения. С партньора ви трябва да се обичате, разбирате и да разчитате един на друг, за да се справите с предизвикателството да имате бебе.

Домашни задължения
Сякаш това е проблемът за всяка двойка. Кой ще измие чиниите, кой ще изчисти къщата и "защо винаги аз правя всичко" са сред най-болезнените въпроси за двойките. Решението е индивидуално. Важното е да постигнете баланс. Изключително жалко ще е да попарите любовта по между си с караници кой да изхвърли боклука и кой да измие загорялата тенджера.

Щом се караме, значи ще се разведем
Всяка двойка има своите противоречия. Въпросът е как решавате проблемите си. Нормално е да има и караници понякога, а има и такива влюбени, за които скандалът от време на време поддържа искрата жива и разнообразява ежедневието. Понякога мълчанието може да бъде по-страшно от караницата, защото то показва, че човекът насреща вече не желае да обсъжда и споделя и проблемът се задълбочава.

Сватбата не е краят
Редица песимисти ще ви убеждават, че сватбената церемония слага край на любовта, разбирателството, хубавия секс, щастието и едва ли не зачерква цялата ви личност. Това ще бъде вярно, само ако вие му позволите. Щом се обичате и вярвате в любовта си, сватбата трябва да бъде началото на вашия щастлив съвместен живот.

Проблеми винаги ще има. От вас зависи дали ще ги решите. Любовта изисква жертви и усилия, за да бъде съхранена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти