Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври
Снимка: Thinkstock

Специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще провеждат безплатна масова профилактика срещу рака на гърдата през целия октомври.

Заболяването е лечимо, стига да се диагностицира навреме, затова организаторите на кампанията – САГБАЛ “Света София”, в партньорство със Столична община и Фондация “Една от 8”, се стремят информацията за прегледите да стигне до максимално много жени.

През 2030 г. ракът, и най-често този на гърдата, ще е причина за смъртта на около 5.5 млн. жени, особено в по-бедните европейски страни. Новодиагностицираните с рак на гърдата жени в България всяка година са над 3000.

Надяваме се, че поне веднъж досега сте преглеждали сами гърдите си за бучка или сте се преглеждала при мамолог. Редовният мамологичен преглед отдавна е част и от допълнителното здравно осигуряване, което много работодатели предлагат на служителките си.

Лесно е дори в домашни условия да проверявате гърдите си за бучки. Правете това редовно, защото вие познавате най-добре гърдите си, размера им, формата, цвета и усещането за плътност. Ако нещо се е променило, вие сте първата, която ще може да усети разликата.

Ако при редовния домашен преглед установите, че нещо е различно, или пък напипате бучка, обсъдете това с мамолог, дори да не сте сигурна, а просто да ви се струва, че нещо не е наред или се е променило. Имайте предвид, че бучката не е единственият признак за възможно заболяване – бучката само показва, че нещо се е случило, но може да няма нищо общо с рак на гърдата.

Помислете и за тези фактори, които може да показват по-висок риск от рак на гърдата.

Наследственост

Ако майка ви, баба ви, сестра ви или дъщеря ви са диагностицирани с рак, особено ако е рак на гърдата, рискът и вие да се разболеете е почти двоен. Ако две от роднините ви имат рак на гърдата, е пет пъти по-вероятно това да засегне и вас. Говорете с мамолог какви тестове могат да ви бъдат направени за ранна диагностика или изследване на вероятността да развиете рак на гърдата.

Вашата възраст

Според Фондацията Susan B. Komen (най-голямата и най-добре финансирана организация за рак на гърдата в САЩ), „възрастта е доказан рисков фактор за рака на гърдата“. Жените под 40 г. е по-малко вероятно да се разболеят, отколкото жените над 70 г. Средната възраст на жени, болни от рак на гърдата е, 62 години, въпреки че това зависи от етноса и националността.

Мъжете не са изключение

Жените с рак на гърдата получават много повече внимание, отколкото жертвите на тази болест от мъжки пол. При мъжете рискът от рак на гърдата е около 1% (за сравнение при жените рискът от рак на гърдата е приблизително една на всеки 8 жени да бъдат засегнати), което означава, че мъжете може дълго време да не разберат, че са болни и да не потърсят медицинска помощ.

Повишена плътност на гърдите

По-плътните гърди имат по-малко мастна тъкан и повече немаслена тъкан в сравнение с гърдите, които не са толкова плътни. Плътните гърди имат повече жлезиста тъкан, която произвежда кърмата, и опорна структурна тъкан (наречена строма), която се състои от съединителна тъкан, кръвоносни, лимфни съдове и нерви и осигурява опора на жлезата. Плътността на гърдите често се унаследява, така че ако майка ви има по-висока плътност на гърдите, вероятно и вашите гърди са подобни. Плътността на гърдите се измерва най-често чрез мамограф. Жените с по-висока плътност на гърдите са шест пъти по-заплашени от развитие на рак на гърдата.

Историята на менструалния ви цикъл

Ако първата ви менструация е дошла, когато сте била на 12 години, рискът от рак на гърдата е по-висок. Това е така, защото менструалният цикъл и развитието на гърдите вървят ръка за ръка, което означава, че ако гърдите ви са се развили по-рано, те вече са имали досег до различни хормони, както и с химически козметични продукти, които влияят на хормоните. По-дългото излагане на хормонално действие може да повиши риска от заболяването.

Противозачатъчните медикаменти

Противозачатъчните хапчета обикновено съдържат синтетично извлечен естроген и прогестерон, които променят естествената хормонална среда на жената, което може да отключи образуването на раково заболяване. Добрата новина е, че рискът е маловажен и временен и хормомалните нива се саморегулират до естествено ниво до пет години след последния прием на противозачатъчни средства. Имайте предвид, обаче, че противозачатъчните медикаменти могат да намалят или предотвратят други форми на рак, заради което е добре да обсъдите с гинеколога си плюсовете и минусите.

Снимка: Thinkstock

Алкохолът

Американският институт за изследване на рака са публикували изследване, направено след анализ на данните на 12 милиона жени, което доказало, че дори и една чаша вино на ден или друг алкохол увеличава риска от рак на гърдата. Става дума за увеличен риск от 5% от рак на гърдата в пременопаузата и с 9% след менопаузата.

Нераждалите жени

Жените, които раждат и кърмят, са в по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жени, които не са раждали и кърмили. Това се обяснява с бременността и лактацията, които прекъсват овулацията и обичайното производство на хормони, което пък от своя страна намалява риска от заболяването.

Късната бременност

Фондацията Susan B. Komen твърди, че жените, които стават биологични майки под 35 години, “се ползват от протективните ползи от бременността”, за разлика от жените, които раждат на по-късна възраст. Клетките на гърдата растат по-бързо по време на бременността и ако има“генетично увреждане в клетките на гърдата, те се копират и умножават заедно с растежа на клетката”, тъй като генетичните увреждания се влошават с възрастта.

Късната менопауза

Към 50-тата годишнина на жената, яйчниците ѝ спират да произвеждат яйцеклетки. Повишеният риск от рак на гърдата отново се асоциира с по-дългото производство на хормона естроген, пише Cancer.net.

Липсата на физическа активност

Списание Time публикува статия, според която над 100 изследвания показват, че „най-активните жени са с 25% по-малък шанс да развият рак на гърдата, отколкото “най-малко активните жени”. По-ниските нива на мазнини в тялото, което отчасти се регулира и чрез физически упражнения, е от решаващо значение за предотвратяване на рака на гърдата, тъй като мастната тъкан “е основният източник на хормони”, а те са основен фактор при развитието на болестта.

Снимка: Thinkstock

Надяваме се този материал да ви е бил полезен и да намерите време за профилактичен преглед.

Информация за профилактични прегледи се очаква в следващите дни. Засега има подробности единствено за Разград.

За 14-та поредна година Федерацията на жените и Диагностично-консултативния център в Разград организират кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата. Това съобщиха председателят на организацията Любка Стоянова и управителят на поликлиниката д-р Николай Денев.

Записването започна в края на миналата седмица и се извършва всеки работен ден, от 14 до 18 часа, на касата на Easy Pay в развлекателен комплекс „Синема“, който се намира в западната част на бившето кино „Димитър Благоев“.

Прегледите ще се проведат от 26 до 29 октомври в 31-ви и 33-ти кабинет в сградата на ДКЦ. Профилактиката ще бъде съпроводена с ехографски изследвания, извършвани от специалистите по образна диагностика д-р Миткова и д-р Димитрова от ДКЦ№4 „Света Екатерина“ във Варна.

Цената на прегледа е 10 лева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти