Бабо, разкажи ми спомен

Бабо, разкажи ми спомен
Снимка: Издателска къща Хермес

На 3 ноември излиза новата книга на Ивинела Самуилова – „Бабо, разкажи ми спомен“!

Оригинален поглед към мирогледа и обредността на българите от най-продаваната съвременна българска писателка.

„Бабо, разкажи ми спомен” е още една излязла от сърцето вдъхновяваща творба на Ивинела Самуилова.

Дълбоко привързана към българската фолклорна традиция, авторката предлага оригинален поглед към мирогледа и обредността на старите българи.

Историите от махала Небесна отварят вратата към друг свят, в който бесовете на съвремието не виреят.

Зад дуварите на Балкана бабините деветини се оказват магическо здравомислие.

Легендите придобиват плът и кръв.

Историята оживява. Ароматите омайват.

Простичките неща от ежедневието се изпълват със смисъл.

В типичния й стил, с много хумор, Ивинела Самуилова ни поднася едно затрогващо четиво, което разпалва любовта към родното и възстановява самочувствието ни като българи. 

КНИГАТА

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена”, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта” и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня - сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба” образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.

АВТОРКАТА

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Благодарение на тях романите й „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш, пътнико?“ спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“. Романът „Жената, която търсеше любовта“ бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“. „Гатанки от небето” зае четвърто място в литературната надпревара „Любима книга на България” за 2015 г. 

Самите читатели определят книгите на Ивинела като завладяващи, жизнеутвърждаващи, пробуждащи, преобразяващи…  Вероятно защото веруюто на авторката е, че хората нямат нужда от поучения, а от вдъхновение за живота.

ПРЕДСТОЯЩИ ПРЕМИЕРИ

  • СОФИЯ, 10 ноември , четвъртък, 18.30 часа,

 Greenwich Book Center, бул. "Витоша" 37

  • ПЛОВДИВ, 17 ноември, четвъртък, 18.00 часа,

Книжарница Хермес-Централ, ул. „Княз Александър I” 43

  • ВАРНА, 25 ноември, петък, 18.00 часа,

Арт- салон на радио "Варна", "бул. Приморски" 22

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол