Аз плащам!

Аз плащам!
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Харизматична двойка вечеря в романтична обстановка. Прекарват си чудесно, но наближава моментът да си тръгват и келнерът носи сметката. По лицето на мъжа се изписва неудобство – има възможност да покрие само своя дял. Жената му прави жест да прибере портфейла си като с усмивка заявява: “Не се притеснявай. Aз плащам!”.

Нещата между тях вече никога няма да бъдат същите. За него тя вече е придобила нова сила - за Edna нощ от нежна половинка се е превърнала в супергероиня. И той знае, че супергероините имат нужда от супергерои, а не от обикновени мъже.

А това определено е огромна заплаха за тестостероновия представител.

Светът открай време е устроен по Edna съвсем проста формула – ако Тя има доход, равен на “x”, то Той получава заплата “х + повече”. Прието е мъжът да е по-стабилният финансово и всяко изключение от това правило предизвиква смут.

През последните няколко години обаче все по-често се забелязва точно обратното явление. Немалко дами печелят повече пари от половинките си.

Това тотално започва да разрушава установения ред и днес сме свидетели на коренно различна генерация жени – онези, които съвсем еманципирано могат да заявят: “Аз плащам!”.

Когато мъж изкарва повече пари от дамата до него, това е напълно нормално, но ако Edna жена разполага с по-високи доходи от половинката си, това несъмнено е проблем в противовес с общото схващане.

И всъщност проблем наистина има. Той започва точно там, където Тя печели повече от Него.

Истината ли? Господата се чувстват потиснати и застрашени от дами, които имат по-големи финансови възможности от тях. Дори и в началото на взаимоотношенията между подобен тип двойка всичко да протича добре, то в един по-късен етап от връзката, различията в портмонето със сигурност оказват влияние.

Открай време мъжете са свикнали да доминират. Това важи и за семейния бюджет. Те обичат да се чувстват като силната опора, към която съпругата ще се обърне в момент на слабост. Ако винаги имаха финансовата мощ, те постоянно биха ни обсипвали с подаръци, биха ни купували прекрасни вещи, не биха позволили дори да работим.

За мъжете е удоволствие да имат достатъчно средства, за да поемат своите разходи, както и тези на любимата си.

Парите са независимост. Когато жената печели по-голямата част от месечните постъпления, нейната еманципираност срива егото и самочувствието на мъжа. Неговата най-първична роля, позната още от праисторически времена – да е ловецът, който подсигурява бъдещето на близките си, става излишна.

Онова, което най-много ужасява господата, е че с повишаването на заплатата, жената повишава и изискванията си във взаимоотношенията с половинката си. Притеснението, че не могат да удовлетворят нейните мечти, се отразява пагубно както върху психиката им, така и върху сексуалността им.

Всъщност, в това Тя да осигурява по-стабилния доход във връзката, няма нищо ненормално. Стига и двамата да са достатъчно гъвкави и широкоскроени, за да създадат тази реалност и да се чувстват и живеят добре.

Едва ли някой вижда нещо нередно, ако жената шофира, а мъжът се вози до нея. Днес дамите правят доста неща, които в миналото са били присъщи единствено на господата.

Светът открай време прилича на стъклено кълбо, чиято сферична вътрешност мигновено се обсипва с блещукащи прашинки, щом бива разклатено. Само че вместо блясък, вътре се вихрят пари.

Сумите невинаги са разпределени поравно, веднъж единият печели повече, след време другият. Това, което е важно, е не кой изкарва повече, а дали парите носят необходимото щастие и сигурност във връзката.

Все още предразсъдъците и архаичните схващания не позволяват думите “Аз плащам” да изглеждат красиво, изречени от устата на Edna жена. Но замислете се, не е ли прекрасно, че дамите стават все по-независими и освободени от консервативните стереотипи?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти