Ако аз съм умна, а ти не – тогава накъде?

Рая Синева

Тя е фризьорка. Той – университетски преподавател. Срещат се, влюбват се и уж заживяват щастливо.

Въпреки огромната интелектуална пропаст, зейнала между двамата, и въпреки че тя не прави разлика между Хамлет и Фауст, а той притежава докторска научна степен. Какво се пита в задачата? Ще просъществува ли подобна връзка и доколко интелектуалният статус има значение в любовта?

На прима виста отговорът ми е „Не“.

Ако обичам някого и той ме обича, какво значение има дали за мен Бетовен е просто куче или нещо повече? В един идеален сценарий, любовта сама по себе си би била достатъчно и единствено основание. Но... както знаем, в реалния живот иделните сценарии рядко съществуват.

Ако тя обича да ходи по музеи, а на него му стига кварталната кръчма, възможно ли е изобщо да говорим за бъдеще заедно?

Колкото и снобско да звучи, заръките от рода на „намери си някой, който да ти е на нивото“ далеч не са лишени от смисъл. В началото интелектуалната несъвместимост може и да изглежда секси, но не се ли превръща именно тя в камъка, който обръща колата?

Рано или късно се появяват и чувството за малоценност, комплексите, обвиненията „Ти пък си много умна/умен“ и все по-натрапчивият въпрос „Докога ще издържим заедно?“

Преди него обаче има друг, по-важен въпрос, а именно, готов ли е единият да се промени в името на любовта? Би ли разширил хоризонта си заради другия, би ли се опитал да го достигне и да бъде на нивото му? Ако е вярно твърдението „Бъди любопитен към хобитата на любимия“ – нещо, в което категорично вярвам, би трябвало да важи и твърдението „Бъди любопитен към света на другия и не се страхувай да прекрачиш в него“.

Ако обичам някого, но се чувствам тъпа във връзката, бих работила по себе си и бих положила усилия. Та нали това е едно от предизвикателствата на любовта – да разширявате заедно хоризонтите си, да се учите взаимно и да „крадете“ знания и интереси един от друг.

Проблемът не е в това дали двама души са на едно и също интелектуално ниво, а дали са готови да се учат и да се усъвършенстват в името на връзката си. Ако лежим на принципа „Тя да си ходи по музеите, аз ще си стоя в кръчмата“, надали ще излезе нещо.

Но ако си готов да прекрачиш в света на другия, ако не спираш да го изучаваш и преоткриваш, ако намериш мотивация ти самият да бъдеш част от този свят, тогава защо не? Та не е ли именно това моментът, в който започва вашето „заедно“?

Текстът е вдъхновен от епизод на "Съдби на кръстопът", който споделяме с вас във видеото горе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти