Здрава усмивка през цялата бременност: мисията възможна!

Платена публикация

Здрава усмивка през цялата бременност: мисията възможна!
Снимка: Thinkstock

По време на бременността тялото на жената преживява многобройни промени, причинени от измененията в нивата на хормоните и появата на нови хормони, типични именно за периода след зачеването.

Сред най-честите физически прояви на бременноста са кожните промени, като потъмняване на някои участъци и появата на стрии, гаденето и световъртежа през първите месеци, нетипичната умора и сънливост. Хормоналните изменения могат да повлияят и на венците и да ги направят по-уязвими към плаката, което води до възпаление и кървене. 

Този проблем се нарича гингивит и се развива при между 50% и 70% от жените в различните етапи от тяхната бременност.

Как да разпознаем гингивита?
Симптомите на гингивит по време на бременност са същите като на заболяване на венците: те стават чувствителни и изглеждат зачервени и подути, кървят при миене на зъбите или при отхапване на твърди храни, например ябълка.

Обикновено симптомите на заболяване на венците се развиват по време на втория или третия месец от бременността и може да продължат чак до осмия месец.

Какво мога да направя, за да поддържам добро орално здраве по време на своята бременност?
На първо място, стоматолозите препоръчват да поддържате здравословна и балансирана диета на хранене. Когато сте бременна, не забравяйте, че зъбите на детето започват да се развиват още в утробата. Ако страдате от сутрешно гадене, е важно да не миете зъбите си поне час след повръщане. Киселината размеква емайла на зъбите и четкането им може да го увреди. Посещавайте редовно стоматолог и го информирайте на кой етап от бременността сте, тъй като някои методи на лечение са неподходящи за състоянието ви и е добре да бъдат избягвани.

Няколко полезни съвета
Тъй като гингивитът се причинява от натрупване на плака, важно е да почиствате зъбите си ефективно. Ето няколко съвета:

*Четкайте зъбите си поне 2 минути два пъти на ден с флуоридна паста за зъби. Експертите препоръчват пастите за зъби Parodontax®, които клинично доказано ефективно намаляват плаката и помагат за предотвратяване заболяванията на венците. Изплювайте излишната паста за зъби след изчеткване.

*Използвайте конец за зъби или интердентална четка, за да почиствате междузъбните пространства и по венечния ръб.

*Спрете да пушите, тъй като това може да засегне здравето на венците и на бебето.

*Най-добре е да комбинирате паста за зъби с вода за уста без съдържание на алкохол. Ежедневната вода за уста Parodontax® не съдържа алкохол и има формула с двойно действие. Тя съдържа флуорид, за да заздрави зъбите и да предотврати появата на кариес, и 0,06% хлорхексидин диглюконат, за да запази венците здрави.

Комбинирайте я с ежедневната паста за зъби с флуорид Parodontax®, която помага да спре кървенето на венците и намалява плаката.   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти