Кристина, която пребори цервикалния рак: „Ваксината срещу HPV е по-важна, отколкото мислите“

Платена публикация

матка
Снимка: iStock

Ракът на маточната шийка е четвъртото най-разпространено онкозаболяване при жени в световен мащаб. По данни от 2018 г. над половин милион жени по света са били диагностицирани с рак на шийката на матката, а около 311 000 жени са загубили битката с болестта. Ситуацията в България също не е обнадеждаваща. Това се дължи основно на ниската информираност на обществото по проблема с цервикалния рак.

Една от жените, които са част от негативната статистика у нас, е Кристина Велчева. Кристина е от Варна и е щастливо омъжена от 30 години. Отглежда 10-годишна дъщеря и лабрадор. Животът ѝ изглежда перфектен до момента, в който бива диагностицирна с цервикален рак през 2019 г. Тя разказва за тежкото изпитание с надеждата, че ще предпази други жени от развитие на болестта:

„Нищо не ми подсказваше, че имам рак. Редовно се подлагах на профилактични прегледи и цитонамазки, така че онзи преглед беше съвсем обичаен за мен. На следващата седмица обаче получих позвъняване от акушер-гинеколога ми – по гласа ѝ усещах, че нещо не е наред. Попита ме дали до момента в цитонамазките ми са били откривани анормални клетки. Отговорих ѝ, че не са, а тя отвърна: „Е, тези са изключително анормални.“ Уверявам ви, че това е новина, която никоя жена не би искала да чуе.

ваксина матка
Снимка: iStock

От допълнителните прегледи стана ясно, че имам рак на маточната шийка. Подложих се на радикална хистеректомия и едва след като отстраниха матката ми, зададох на лекарите въпросите „Как?“ и „Защо?“. Оказа се, че ракът е бил причинен от човешки папилома вирус.“ – споделя Кристина.

Специалистите напомнят, че почти всеки случай на цервикален рак е предизвикан от една от най-честите полово предавани инфекции - HPV. Важно е да се знае, че рискът от заразяване може да бъде значително редуциран. Един от начините е чрез ваксинация срещу HPV. Именно към това апелира и Кристина:

„Надявам се повече хора да се информират по темата и да вземат превантивни мерки срещу инфекцията. Вярвам, че ваксината е начинът за елиминиране на HPV-предизвиканите заболявания, какъвто е и ракът на маточната шийка. От позицията на майка с 10-годишна дъщеря осъзнавам колко важна роля играе ваксината срещу HPV за бъдещето на нашите деца. С нейна помощ ние не само ги предпазваме от развитие на редица онкозаболявания, но и им даваме шанс и те да станат родители някой ден.“

Повече за HPV и начините за превенция на вируса може да прочетете тук: https://hpvprevention.net/

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти