Защо трябва да внимаваме с боята за коса?

Платена публикация

боя за коса
Снимка: Thinkstock

Боядисването на косата е един от любимите женски ритуали. Само с една кутия от вълшебния продукт можем да се променим изцяло, да започнем нов етап от живота си или да оправим потиснатото настроение.

Всички обаче знаем, че честата смяна на цвета изтощава косата. Намесата в структурата и цвета на косъма правят косата по-суха, без жизненост и блясък. Затова трябва много да се внимава при избора на боя за коса.

Амонячните бои са най-дълготрайни, но и най-вредни за косата.

За да се промени цвета на косата, амонякът отваря обвивката на косъма и улеснява обезцветяването му. После оцветителите дават желания от нас нюанс. Макар това да гарантира издръжливост на цвета, разрушаването на кератина в косъма прави косата суха и чуплива. Косъмът става грапав и се къса лесно при разресване, връзване на косата с ластик и при изправяне или накъдряне с маша.

Освен амоняк, в боите се съдържат и други „скрити“ вещества, на които трябва да обръщате внимание като PPD (пара-фенилендиамини), резорцинол, персулфати, парабени, минерални масла и др. Те не само могат да увредят косата, но и да имат агресивно въздействие върху здравето ни.

боя за коса
Снимка: Thinkstock

PPD например е един от най-силните алергени и може да предизвика сериозно раздразнение върху кожата на главата, щипене, парене, обрив, сърбеж, а в някои случаи и затруднения в дишането и замайване при по-чувствителни дами. Като интензивно багрило, ролята му е да постигне не само интензивен цвят, но и да направи боята по-дълготрайна.

Персулфатите често се срещат сред съставките в боята за коса със силен изсветляващ ефект. В по-високи концентрации те са токсични и могат да предизвикат астма и алергични реакции.

Минералните синтетични масла, които са заместители на натуралните, образуват плътен филм върху кожата и й пречат да диша. По този начин порите се запушват и доста замърсявания се отлагат върху корените на косата и скалпа.

Парабените са консерванти, използвани за увеличаване срока на годност в козметиката. При контакт с организма, може да предизвикат алергичен контактен дерматит и раздразнение на кожата. Натрупването на парабени в организма може да повлияе на хормоналния баланс.

Добрата новина е, че вече и в България се предлага боя за коса, която е „лишена“ от тези  химични съставки. Kolora ZERO има нежна формула без амоняк, пара-фенилендиамини (PPD), резорцинол, персулфати и други вредни съставки, която намалява риска от алергична реакция при боядисване и запазва косата жизнена и еластична.

Косата Ви ще се зарадва, защото формулата "ZERO" предлага изключителна грижа за наситен цвят и блясък. Тя е много подходяща за млади жени, които търсят деликатно боядисване без амоняк и оптимално покритие на първите бели коси.

Обогатена с натурални масла от коноп и жожоба, течен кератин, пшенични протеини и екстракти от къна, лайка и орех за максимална наситеност и естествен цвят.

боя за коса
Снимка: Thinkstock

В комплекта има подхранващ балсам с масла от шафранка и кокос, и екстракт от кестен, който хидратира в дълбочина и осигурява защита на цвета срещу топлинна обработка.

Това означава, че слагаме край на притеснението как ще стилизираме боядисаната коса и дали пресата няма съвсем да я изтощи.

Kolora ZERO се препоръчва и за жени с деликатна, изтощена и силно увредена коса. Цветовете са 18, така че със сигурност ще намерите своя нюанс сред палитрата на най-нежната боя за коса. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти