Защо инхалаторната терапия е изключително подходяща за децата?

Платена публикация

zano
Снимка: Zano

Всички родители знаят – през есенно-зимния период децата боледуват изключително често. Постоянно върлуващата хрема в детската градина, настинките, разнообразните вируси – всичко накуп. Струва ви се, че детето ви е постоянно болно. Тъкмо е отминала високата температура, кашлицата и хремата са си отишли, детето изглежда здраво, и след няколко дни, ето, отново всичко се повтаря! Но освен неудобството от отсъствието от работа и гледането на болно дете, честите боледувания водят и до постоянен прием на лекарства, а това може да бъде доста вредно за крехкия детски организъм. За щастие има как да редуцираме рисковете, които може да причини постянния прием на лекарства.

В последно време, инхалаторната терапия стана доста популярна, даже „модерна“. Това не е случайно. Тя е изключително щадяща и ефективна, но със сигурност не е нов метод за лечение. Още древните египтяни са използвали устройства подобни на инхалатори. Такова лечение са използвали и в Индия, Гърция, Китай и Южна Америка. За първи път  терминът „инхалатор“ е използван от английския лекар Джон Мъдж  през 1778 год., който го представя за алтернативна терапия за лечение на кашлица с опиум. Оказва се, че вдишването е използвано като метод за лечение от повече от две хиляди години, а ползите от директното достигане на лекарствата направо до засегнатото място – белите дробове – са познати от повече от двеста години.

Но медицината е напреднала доста през вековете. Инхалаторите вече са доста по-модерни, тихи и ефективни. Нека видим как работят и защо са изключително подходящи за лечение на респираторни заболявания при деца.

zano
Снимка: Zano

Как работят съвременните инхалатори?

Чрез съвременните инхалатори могат да се вдишват медикаменти, под формата на газове и аерозоли. Това се случва чрез разпръскване на лекарствените вещества, на много малки частици, които достигат безпрепятствено навсякъде – ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи, бронхиоли. Да, вдишването на лекарството с помощта на инхалатор,  позволява на лекарството да достигне до всички отдели на дихателните пътища, но за да се случи това практически, трябва да са спазени определени условия. Големите частици – над 5 µм се натрупват основно в горните отдели на дихателните пътища. При размери на активното вещество под 1 µм, частиците не се отлагат по лигавицата и могат да бъдат издишани по време на терапията. Затова е важно да изберете инхалатор, който ще позволи на лекарствения препарат да бъде максимално усвоен от организма. Zаnо Inspire например, произвежда частици със среден размер 3,8 μm, което осигурява равномерно разпределение на аерозолното лекарство във всяка част на белите дробове.

Кои медикаменти са подходящи за инхалаторна терапия?

Някои от най-разпространените инхалаторни медикаменти са такива, които служат за лечение на астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), тежка кашлица, която може да е причинена от остър бронхит. Тези лекарства действат чрез отпускане на дихателните пътища, което може да улесни дишането.

Инхалаторните кортикостероиди също са често срещана терапия. Те помагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища. Могат да бъдат полезни при бронхит, защото обикновено след инфекция, горните дихателни пътища и белите дробове са силно раздразнени.

За съжаление, всички тези лекарства не са безвредни, ако бъдат приемани директно под формата на сироп или хапчета. Имат огромни ползи за здравето, необходими са, но също така биха могли да доведат до сериозни странични реакции. Най-уязвими в това отношение са често боледуващите деца. За щастие, инхалаторната терапия действа по различен начин и е изключително щадяща не само за децата, но и за възрастните.

zano
Снимка: Zano

Кои са предимствата на инхалаторната терапия?

Инхалациите са изключително подходящи за лечение на кашлица, хрема,  инфекции на синусите, запушен нос, бронхит и назални алергии.

При инхалаторната терапия необходимият ефект се постига бързо и е възможно детето да получи облекчение на симптомите в рамките на минути. Това е така, защото абсорбацията на лекарствения препарат се осъществява през много обширна и добре кръвоснабдена площ. По този начин, усвояването му става почти моментално. Интересен факт е, че по отношение на бързина на действието, инхалаторната терапия се нарежда на второ място – веднага след венозното инжектиране.

Още едно сериозно предимство на тази терапия е, че лечението се извършва целенасочено и локално, като при него се използва в пъти по-ниска активна съставка, в сравнение с приема на хапчета или сиропи. Това на практика означава, че детето ви приема много по-малко количество лекарства!

И не на последно място, този метод на лечение има много по-малко противопоказания и предизвиква по-малко нежелани странични реакции. При инхалаторната терапия, лекарствените продукти не преминават през черния дроб - съответно не го натоварват и увреждат и не се натрупват в него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти